PRIJATELJSTVO PO CVIJEĆU

Mnoge životne situacije spajaju i zbližuju ljude, a ovo je priča o novosklopljenom prijateljstvu po cvijeću , po faceu. Čitajući face , prvenstveno prateći one stranice s ljubiteljima cvijeća čiji sam i ja fan došla sam do stranice Bojane Novak gdje me je odmah zaintrigiralo cvijeće na njenom zidu.

Počelo je dopisivanje , kliknule smo na prvu iako je generacijski Bojana puno mlađa od mene. Brzo je pao dogovor  o posjetu  i Bojana je bila kod mene u M. Središću. Normalno da sam dobila bezbroj biljčica , sukulenata ,kitica… , a uz to pravu domaću višnjevaču. Bojana živi u Matinuševcu, te je pao dogovor za uzvratni posjet. Malo prekrasno pitoreskno mjesto u međimurskim bregima dočekalo nas je  osunčano još uvijek obučeno u boje jeseni iako je zima na pragu. Martinuševec 28 kućica na bregu sa dedekom  Ivanom Novakom vitalnim gazdom koji je još uvijek zaljubljen u svoje kravice kao i u svoj zelh (sušiona) za sušenje raznoraznih mesnih delicija. Upoznali smo i susjeda koji je došao na čašicu razgovora i na dogovor što će susjedi zajedno uraditi taj dan. Lijepi običaj koji sve više i više nestaje kod mnogih susjedskih obitelji. Domaćica kuće je Bojana koja ovdje živi dvadesetak godina sa suprugom Danijelom i dvoje djece kćerkom Valerijom i sinom Denisom. Ono što me je posebno privuklo to je prisnost i iskrenost tih ljudi. Otvorili su nam vrata svog doma kao i srca , a Bojana me posebno upoznala sa svojim najvećim hobijem, cvijećem radi kojeg sam se u konačnici i našla u ovom prelijepom ambijentu.

Stotinjak kaktusa,  sukulenti , raznorazno cvijeće, mnogo gredica u dvorištu  , raznorazno ukrasno grmlje , patuljci , jezerce sa kućicom i žabom ispred njega sve je to što vas prati na svakom koraku ovog prelijepo imanja koje odiše patinom na stara prošla vremena.  Bojana inače radi kao kuharica u nedalekom restoranu “Pri Jeleni”,  ali uvijek nađe vremena za svoj hobi kao i da obavi sve svoje kućanske poslove u svojoj lijepoj i  održavanoj kući. Tamo gdje ima kravica normalno ima i odličnog domaćeg sira proizvedenog od strane dedeka Janeza , a normalno i raznoraznih mesnih delicija iz njegovog zelha. Sve to se našlo na stolu domaćice te se je i tu trebalo potruditi kako je ne bismo razočarali , a to nam stvarno nije bilo teško.

Vraćajući se kući kao da sam se vraćala u krutu realnost jer stil života u tim pitoresknim bregima je miran, kao da je stao u pedesetim godinama , a to je baš ono što mene uveseljava. Tamo je još uvijek čovjek čovjeku lijek i hvala Bogu da još ima takvih ljudi  i krajeva u lijepom našem Međimurju.

Nadam se da će ovo lijepo novo prijateljstvo potrajati godinama , dugo, dugo u budućnost.

Hvala obitelji Novak na prelijepim trenucima koje smo proveli , a posebno Bojani i dedeku Janezu.

tekst: Blanka Rihtarec foto:zr

Familija Novak iz Martinuševca 001

Familija Novak iz Martinuševca 004

Familija Novak iz Martinuševca 005

Familija Novak iz Martinuševca 006

Familija Novak iz Martinuševca 008

Familija Novak iz Martinuševca 009

Familija Novak iz Martinuševca 010

Familija Novak iz Martinuševca 019

Familija Novak iz Martinuševca 022

Familija Novak iz Martinuševca 031

Familija Novak iz Martinuševca 032

Familija Novak iz Martinuševca 034

Familija Novak iz Martinuševca 037

Familija Novak iz Martinuševca 040

Familija Novak iz Martinuševca 044

Familija Novak iz Martinuševca 047

Familija Novak iz Martinuševca 051 (2)

kaktusi bojana

Familija Novak iz Martinuševca 054

Familija Novak iz Martinuševca 059

Familija Novak iz Martinuševca 065