Preventivne aktivnosti policije na božićnim sajmovima u Prelogu i Kotoribi

Posjetiteljima je ukazivano na opasnost zlouporabe oružja, eksplozivnih, a poglavito rasprskavajućih (pirotehničkih) sredstava, što u konačnici može rezultirati neželjenim lakšim i težim ranjavanjem građana, oštećenjem prozorskih stakala obiteljskih kuća i izloga trgovina te stakala na javnim prijevoznim sredstvima

Policijski službenici Policijske postaje Prelog na temelju dobre suradnje i poziva Turističke zajednice grada Preloga i načelnika Općine Kotoriba, u subotu, 16. prosinca 2023. godine na Trgu Slobode u Prelogu i kasnije na prostoru tržnice u Kotoribi, uspostavili su info punktovi policije.

Tom prilikom su kontakt policajci predstavili su aktivnosti projekta “Zajedno do veće sigurnosti” i akcije “Mir i dobro”. Kod punkta policije u Prelogu građanima je prezentirano službeno patrolno policijsko vozilo, dok je u Kotoribi prezentirano vozilo Mobilnog preventivnog centra policije. Najveći interes i veselje tom su prilikom iskazala djeca kojima je uz prisustvo njihovih roditelja omogućeno i fotografiranje u vozilima kao njima draga uspomena.

U gradu Prelogu kontakt policajcima na punktu priključio se Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga, dok je u Kotoribi potporu policiji u provedbi preventivnih aktivnosti pružio Dario Friščić, načelnik općine Kotoriba.

Posjetiteljima punkta policije ukazivano je na opasnost zlouporabe oružja, eksplozivnih, a poglavito rasprskavajućih (pirotehničkih) sredstava, što u konačnici može rezultirati neželjenim lakšim i težim ranjavanjem građana, oštećenjem prozorskih stakala obiteljskih kuća i izloga trgovina te stakala na javnim prijevoznim sredstvima. Ujedno je građanima ukazivano na provođenje operativne akcije „Mir i dobro“ glede zakonskih uvjeta kupnje i korištenja pirotehnike, kao i prekršajnih odredbi glede nezakonitog korištenja pirotehnike.

U cilju da se kod građana podigne svijest o potrebi obilježavanja reflektirajućim materijalom u prometu i samim time poboljša ukupno stanje sigurnosti cestovnog prometa, građani a posebice djeca su na info punktu policije darivani raznim promotivnim reflektirajućim materijalima (reflektirajući prsluci, trakice, privjesci i kabanice), koji su financirani i nabavljeni putem proračunskih sredstava Vijeća za prevenciju Međimurske županije i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Kao vizualni identitet preventivnih aktivnosti korišten je preventivni materijal, odnosno brošure Policijske uprave međimurske “Zajedno do veće sigurnosti”, “Mir i dobro” i druge.

(tekst i foto: PU međimurska)