PREPUMPANO 30 MILIJUNA LITARA VODE – SASTANAK PROŠIRENOG STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA MURSKO SREDIŠĆE

Gradonačelnik Grada M.Središće , a ujedno i  načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje sazvao je jučer 16.09.2014. godine u prostorima Pansiona ” Ilonka ” prošireni Stožer za zaštitu i spašavanje kako bi napravili analizu vrlo velikog i uspješno odrađenog posla u obrani Grada od velike poplave koja mu je prijetila.  Gradonačelnik D.Srpak prije svega  istaknuo je veliki trud koji su uložili svi učesnici u ovom  velikom zajedništvu u obrani Grada . Redom se zahvalio DVD – u M.Središće , Peklenica , Križovec , Miklavec i Ferketinec, Civilnoj zaštiti , MO Sitnice, policiji HGSS-u Nardi iz Mađarske te svim građanima koji su se odazvali i pomogli.

 

 Urađen je ogroman posao, osim izgrađenih zečjih nasipa, posebno što je htio istaknuti da je prepumpano više od 30 milijuna litara vode . Izvinuo se svima koje je možda u toj velikoj gužvi povrijedio , ali situacija je bila jednostavno takva da su nekad pucali i živci no sve je završilo na najbolji način. Osvrnuo se i na neke stvari na  koje u budućnosti treba obratiti više pažnje. Hijerarhija zapovijedanja mora biti organiziranija tako da se ne  dešava da se za isti zadatak daju različite zapovijedi te se tako gubilo dragocjeno   vrijeme. Obavezno treba uvesti tablicu telefona  kao i točno imenovanje kritičnih lokacija  kako bi ljudstvo u pravo vrijeme došlo na točno određeno mjesto.

Strojevi moraju biti dostupni u svakom trenutku na svakom mjestu kako se ne bi gubilo vrijeme na njihovo preseljenje . Obavezan je i koordinator između stožera i ljudstva kao i točan popis ljudstva u rezervi na koje se stalno može  računati. Istaknuo je i  dovoljan broj pumpi koje su dale ogroman doprinos u spašavanju.

Član Civilne zaštite Miljenko Zobić  zahvalio se gospodi Leo Herman iz Novog Sela Rok i Nikoli Debelecu iz  G.Kraljevca oji su ustupili  svoje pumpe i tako puno pripomogli u samoj obrani.

 

Na tu temu se nadovezao i jedan od junaka obrane Rajko Bogdan uz Miljenka Palneca istaknuvši da bi grad morao dati napraviti pumpu koja bi se mogla koristiti na području cijelog Grada , a za to imamo stručne ljude u gradu i sama njena izgradnja nebi bila skupa.

 

 Rekao je da je ovo svakako najorganiziranija  i najkvalitetnije odrađen posao u obrani od poplava u Gradu , a on je već učestvovao na njih šest ili sedam. Mladen  Kontrec  istakao je problem nasipa u kod  Gornjeg potoka na što je gradonačelnik odgovorio da je nasip izgrađen pred dvije godine nesolidno te propušta, a ljudi iz voda nisu uvažavali druga mišljenja kad im je ukazivano za potrebom njegovog povišenja te se sad voda prelijevala preko njega i ugrožavala domaćinstva.

 

Branko  Hoblaj osvrnuo se na situaciju u Hlapičini gdje bi se mještani morali više angažirati na što je dobio odgovor gradonačelnika da je problem nastao nakon gašenja DVD Hlapičina , a na inicijativu za osnivanje novog nisu baš oduševljeni. Predsjednik DVD M.Središće Đuro Zadravec istaknuo je da su mnoga prijateljsa vatrogasna društva ponudila pomoć pa su se tako javili DVD-i iz Davora, Gunje, Šibenika a i iz Pušćina je došla zahvala zbog nedavne pomoći naših vatrogasaca u obliku finih kolača koji su odlično sjeli u tim teškim trenucima.

Gradonačelik se svima još jednom najljepše zahvalio i rekao da sve ove kritike treba shvatiti kao želju za još bolje i efikesnije očuvenje Grada u budućnosti.

 

                                                                                        (tekst i foto Z. Rihtarec)