Preloškim umirovljenicima predstavljena preventivna nacionalna kampanja “Web heroj”

Preventivne aktivnosti u Udruzi umirovljenika imale su za cilj promociju policije u zajednici, a prvenstveno policije kao servisa građana te policajaca kao prijatelja i pomagača

Jučer, 23. travnja u prijepodnevnim satima u prijepodnevnim satima u prostorijama Udruge umirovljenika Grada Preloga, na temelju višegodišnje uspješne suradnje, preloški kontakt policajac Spomenko Gojsek, održao je edukativno predavanje na temu internetskih prijevara i prijevara na kućnom pragu. U okviru predavanja predstavljena je i preventivna kampanja naziva “Web heroj” pod sloganom “Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba”, odnosno projekta MUP-a “Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta”.

Tijekom predavanja umirovljenici su informirani kako policijska praksa sve češće bilježi događaje, odnosno internetske prijevare u kojima su žrtve kaznih dijela upravo starije osobe, a kao razlozi takvim vrstama prijevara najčešće su njihova odmakla životna dob, samostalno stanovanje, kao i neupućenost i nepažnja. Tijekom predavanja umirovljenici su upozoreni da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje ne mogu provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nerealnim ponudama. Isto tako pozvani su na oprez u slučajevima kada im prevaranti dolaze na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti, te sve pritom nerijetko lažno predstavljaju, najčešće kao djelatnici HEP-a, HRT-a, policijski službenici, odnosno djelatnici raznih inspekcijskih službi i slično.

S obzirom na to da starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i tako postaju žrtve prijevara cilj ovog predavanja bio je savjetima i preporukama educirati umirovljenike kako se ponašati u takvim situacijama i na koji način se zaštiti, uz poruku da u takvim slučajevima promptno izvijeste policiju pozivom na broj 192.

Na kraju edukativnog predavanja svim prisutnim umirovljenicima podijeljeni su promotivni materijali kampanje “Web heroj” s ciljem da uvijek budu na oprezu i da budu “web heroji” u borbi protiv internetskih kriminalaca.

Preventivne aktivnosti u Udruzi umirovljenika imale su za cilj promociju policije u zajednici, a prvenstveno policije kao servisa građana te policajaca kao prijatelja i pomagača. Na kraju predavanja kratkih govorom prisutnim umirovljenicima obratio se i gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek te time pružio podršku provođenju preventivnih aktivnosti.
(PU međimurska, foto: ilustracija)