PREDSTAVNICI GRADA, ŽUPANIJE I BRANITELJA POSJETILI RAJKA MAJSENA

Da u nama svima još postoji ljudskosti i samilosti prema bližnjima pokazuje i primjer našeg zaboravljenog branitelja Rajka Majsena koji živi u Hlapičini i o kojem smo već pisali i upoznali vas o njegovom teškom stanju.

Veoma nas je obradovala reakcija gradonačelnika Dražena Srpaka koji je po saznanju  organizirao posjetu i pomoć Rajku koja mu je tako neophodna. Tako je Rajko jučer imao više posjetitelja nego valjda u cijelo vrijeme svoje teške bolesti. 

U ime grada gradonačelnik i potpredsjednica GV Ivana Maltarić uručili su Majsenu poklone u hrani te financijsku pomoć od 800,00 kuna. U ime Grada dogovorena je već dostava drva koja su mu neophodna sada u ovim hladnim zimskim danima, TV te sređivanje dokumentacije oko punomoći Deban Mariji , osobi koja se cijelo vrijeme brine o teško bolesnom Rajku. 

Koliko je Rajko dobra osoba pokazuje i primjer te starice koju je unuk izbacio iz vlastite kuće , Rajko je prihvatio u svoju kuću bez ikakvih zahtjeva i pitanja.Valjda mu se ta dobrota sad vraća kroz njezinu nesebičnu brigu i pomoć prema njemu. Uz dobivenu  punomoć  moći će mu ishoditi dokumentaciju koja mu nedostaje oko pokušaja sređivanja mirovine i drugih neophodnih dnevnih potreba. Od strane gradonačelnika obećana je i pomoć oko dobivanja dodatka za tuđu pomoć i  njegu preko Centra za socijalnu skrb na koju Rajko ima pravo. 

Posjetu se pridružio i Pročelnik za upravne poslove  Međimurske županije Alen Kajmović koji je u ime župana   Posavca i Županije  obećao svu pomoć oko nabavke neophodnih lijekova te ponudio svu ostalu  pomoć. Treba istači  da je Županija dodijelila 2.000 kuna  kao financijsku pomoć.

UVDR-a M.Središće na čelu sa svojim predsjednikom Tihomirom Okrešom te članovima Mladenom Kontrecom , Zvjezdanom Tuksarom , Anđelkom Jurakom  i Zvonimirom Turkom također su došli posjetiti svog bivšeg suborca te unijeti mu više veselja i nade u njegov ovaj teški život. Izrazili su veliko žaljenje što nisu prije bili obavješteni o njegovom stanju kako bi mu se brže i lakše pomoglo. Stoga mole sve građane  koji znaju ili će u buduće znati o takovim i sličnim situcijama da im jave u njihove prostorije na Trgu bana Jelačića.

Svakako uz gospođu Deban moramo spomenuti Marka Perčića susjeda koji i nekoliko puta dnevno stalno dolazi kako bi pomogao Rajku  pa je rekao da jedva čeka ta drva od grada da ih nacijepa i složi .

Inače Rajko prima dosad jedino socijalnu pomoć od 850,00 kuna te je dobio i jednokratnu pomoć u par navrata što za njegovo preživljavanje nije dovoljno ,a za rad nije sposoban.

Nama kao relativno mladom portalu neobično je drago što smo uspjeli senzibilizirati sve one koju mogu pomoći kao i javnost kod ove zaista teške situacije.

Ostaje nam svejedno nejasno kako netko kome je to dužnost i obaveza taj dio posla ne obavlja. Prije svega mislimo na Centar za socijalnu skrb čija dužnost nije po nama samo poslati tih  850,00 kuna kao u Rajkovu slučaju već i pobrinuti se za takvu osobu i na jedan ljudski način.

Ne znamo kako i Socijalno vijeće Grada M.Središće može dopustiti takve stvari jer ipak su oni ti  koji moraju  obavijestiti nadležne o takvim problemima,barem mi tako mislimo .

Još samo da napomenemo da je svoju pomoć u rješevanju ponudila i misija ” Evo me “iz Mačkovca te će se i njezina pomoć realizirati.

U posjeti su bili i  predstavnici medija  lista Međimurje i Muralista.

Osmijeh i riječi zadovoljstva su nas ispratile iz doma Rajka Majsena  zbog onog što je danas doživio, ali i tuga i žalost zbog odbijanja državnih institucija u ostvarivanu njegovih prava.

Nadamo se da smo i mi barem malim djelom pripomogli  da Rajku lakše preboli ove teške trenutke i nadamo se da ćemo opet moći navratiti u njegov dom, ali u puno ljepšim i ugodnijim momentima.

 

                                                                                                                                  (Z. Rihtarec)