PREDSTAVLJENE NOVE HRVATSKE REGISTARSKE PLOČICE

U Ministarstvu unutarnjih poslova na konferenciji za medije potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je predstavio  rezultate natječaja za dizajn novih hrvatskih registarskih pločica.

Od 59 pristiglih natječajnih radova ocjenjivački sud odabrao je tri najprihvatljivija idejna rješenja.

Prvo mjesto i nagradu od  20.000 kuna dobilo je rješenje Nikole Đureka (članovi tima: Damir Bralić, Andrija Mudnić i Luka Reicher; suradnik: Boris Ljubičić). Drugo mjesto i nagradu od 15.000 kuna pripalo je tvrtki KVADRAT&KRUG d.o.o. iz Zagreba (Boris Ljubičić i Igor Ljubičić). Treće mjesto i nagradu od 10.000 kuna pripalo je Gordanu Resanuiz riječke tvrtke GORDAN RESAN ARHITEKTI PARTNERI d.o.o.

Potpredsjednik Vlade RH Ranko Ostojić je rekao kako će od tri nagrađena rješenja odabrati konačno rješenje za novi izgled registarskih pločica. Planirani rok za uvođenje novih pločica je 1. srpnja 2015. godine, odnosno točno dvije godine od ulaska Republike Hrvatsku u Europsku uniju.

Ministar je napomenuo kako građani s tim datumom neće morati mijenjati registarske pločice i da ne postoji ta obveza. Nadalje, naveo je kako će oznaka grada na pločici ostati, a oni koji neće željeti oznaku grada morat će to nadoplatiti. Također, proširit će se broj registarskih područja i izradit  će se lista gradova u Hrvatskoj, odnosno mogućnost da što više gradova dobije svoju oznaku. Osim toga, registarska oznaka više neće biti vezana za mjesto prebivališta vlasnika vozila, već će i netko iz primjerice Splita moći odabrati oznaku za Zagreb.

Marija Budimir, članica ocjenjivačkog suda iz Hrvatskog novčarskog zavoda koji izrađuje registarske pločice, rekla je da za sada još nije poznato hoće li doći do poskupljenja registarskih pločica, te da će se to znati nakon odabira konačnog rješenja.

– Ako dođe do poskupljenja, bit će minimalno, odnosno od 5 do 10 posto – rekla je Marija Budimir.

(http://www.mup.hr/, foto MUP)

regi 2