U novoj školskoj multimedijalnoj dvorani predstavljena je monografija „Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole Čakovec“, a zahtjevan i opsežan izdavački pothvat preuzeli su djelatnici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec kako bi spojili svu povijest škole i na jednom mjestu prikazali sve ono što se radilo u školi od početka do danas.

Početak djelovanja Ekonomske i trgovačke škole Čakovec zabilježen je davne 1921. godine, a od tada je ova, jedna od najstarijih škola u Međimurju, doživjela niz promjena tijekom kojih je njena važnost za ekonomsku i trgovačku struku rasla iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće. Danas je Ekonomska i trgovačka škola Čakovec prepoznatljiva po iznimnim postignućima učenika i nastavnika, po svojim aktivnostima, kao i inovativnim metodama učenja i poučavanja. A svakom novom uspješnom godinom iza sebe dokazuju da su na prvom mjestu ljudi, koji zajedništvom u kolektivu i poštovanjem prema svojoj sredini stvaraju nove standarde i nove vrijednosti. 

Bogato opremljena monografija na preko 300 stranica obuhvaća niz priča, sjećanja i zanimljivosti iz duge povijesti škole. Sazdana je od tekstova i slikovitog materijala bivših i sadašnjih djelatnika te školskog i drugog arhiva. Stručna vijeća dala su presjek djelovanja škole u sadašnjosti, a povijesni pregled temeljno obuhvaća jedno stoljeće. U monografiji je istaknuta i odgojna dimenzija, utjecaj koji je škola imala na osobne živote i na život zajednice, a u njoj je ponosno istaknuto 16 tisuća ljudi koji su stasali u ovoj školi.

Pod budnim okom ravnateljice Bosiljke Vinković Kukolić, u izradi monografije sudjelovali su Gordana Lovrenčić kao glavna urednica, Ivana Puzak autorica i urednica povijesnog pregleda, Nina Carević Novak tehnička i grafička urednica, Dragutin Migles koji je pripremio popis, Sandra Horvat koje je pripremila popis zaposlenika i Nebojša Buvač koji je osmislio slikovni vremeplov.

„Zahvaljujem vam svima koji ste izradu ove monografije prihvatili kao izazov i pomogli u njenom stvaranju. Ovom monografijom vam želimo pokazati kako već 100 godina u našoj školi radimo, stvaramo, odgajamo i živimo. 7. prosinca ukopat ćemo vremensku kapsulu za buduće naraštaje, ponosna sam da će to učiniti najmlađa učenica naše škole, i najstariji učenik iz generacije naše škole koji ima 93 godine,“ rekla je ravnateljica škole Bosiljka Vinković Kukolić.

Osim ravnatelja osnovnih i srednjih škola i djelatnika škole, predstavljanju monografije prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak koja je ukazala na važnu ulogu koju u životu mladoga čovjeka igra odabir srednje škole te istaknula kako sto godina postojanja Ekonomske i trgovačke škole važno svima nama i zavrjeđuje poštovanje.

Svim bivšim i sadašnjim učenicima i djelatnicima Ekonomske i trgovačke škole Čakovec čestitamo na uspješnih 100 godina postojanja škole.

(Služba za poslove župana)