Predstavljen rad Zrinske garde Čakovec u 2021. godini

Danas, 22.12.2021. godine, u prostorijama Matice hrvatske Čakovec predstavljen je rad Zrinske garde tijekom 2021.godine i najava rada za narednu 2022.godinu. Tom prilikom predstavljena je i knjiga Novi Zrin koja je izdana na inicijativu Zrinske garde Čakovec.

Zrinska Garda svake se godine prisjeti i obilježavaju sve važnije obljetnice koje su vezane uz Zrinske i Frankopane. Kako je ove godine navršena 350. obljetnica mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 400. obljetnica rođenja Nikole VII. Zrinskog, 360. obljetnica od izgradnja utvrde, 400. obljetnica rođenja Petra Zrinskog i 20. obljetnica osnutka Zrinske garde Čakovec te 10. spomendan Dan pogibije Zrinskog i Frankopana.

Bez obzira što već dvije godine živimo u vremenu pandemije tijekom 2020. godine povijesna postrojba  Zrinske garde Čakovec imala 46 nastupa, u 2021. godini imala je 75 nastupa u kojima je u prosjeku sudjelovalo šest gardista. Najveći broj nastupa osim u Međimurju bilo je i drugim dijelovima Hrvatske, razumljivo zbog pandemije puno manje nego je to bilo u prošlom vremenu. Što se tiče nabave novih odora i opreme,treba naglasiti da je nabavljeno 16 novih gardijskih odora. Odore su uglavnom nabavljene vlastitim sredstvima koje je udruga čuvala za tu namjenu.

Odore su sašivene u Varteks Pro u Varaždinu, a ukupno je za tu namjenu izdvojeno 300 tisuća kuna.

Treba još naglasiti da je Zrinska garda Čakovec uvela i obuku za male gardiste koja je dobro odjeknula te se na nju odaziva sve više djece.

Predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel najavio je nabavu novog kombi vozila za potrebe putovanja gardista za nastupe diljem Hrvatske i šire.

Od planova za narednu 2022.godinu osim nabavke kombi vozila plan je ustroj i opremanje kadeta Zrinske garde, postavljanje spomenika prvom predsjedniku RH dr.Franji Tuđmanu u Prelogu kao i Vojnom učilištu u Zagrebu. Postavljanje biste Nikoli Zrinskom Čakovečkom u čakovečkoj knjižnici.Talođer očekuju svoje prostorije u gradu Zrinski(utvrda). Obilježavanje 20.godišnjice udruge odgađa se za narednu godinu,najavio je predsjednik Zrinske garde Čakovec.

(Tekst i foto: Pavo Jazvić)