POVODOM SVOG DANA MEDICINSKE SESTRE MJERILE GRAĐANIMA TLAK I ŠEĆER U KRVI

Danas u prijepodnevnim satima medicinske sestre iz čakovečke bolnice povodom svog dana mjerile su građanima Murskog Središće tlak i šećer u krvi. Bilo je puno „pacijenata“ jer su svi koji su prolazili centrom grada htjeli provjeriti svoje zdravstveno stanje. One su uljudno udovoljile svakome, a pomogle su i stručnim savjetima tako da su građani bili zadovoljni ovom hvalevrijednom akcijom.

 

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12. svibnja, na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale. U Hrvatskoj danas ima 32 tisuće medicinskih sestara, među kojima njih 29 tisuća radi u sustavu zdravstva, što je nedostatno u usporedbi sa  zemljama Europske unije.

 

Inače, u Hrvatskoj trenutno oko 80 posto sestara ima srednjoškolsko obrazovanje, a 18 posto završen studij sestrinstva, no cilj je taj omjer izjednačiti. Stoga je medicinskim sestrama danas u Hrvatskoj dostupno stjecanje najviše razine obrazovanja ako to žele.

 

Osuvremenjeni su sestrinski obrazovni programi i usklađeni s Direktivom Europske unije, otvoren je sveučilišni diplomski studij za sestre koji je nužan preduvjet za upisivanje poslijediplomskih studija, a s Europskom unijom dogovoreno da se sestrama koje su završile srednju medicinsku školu, obavile pripravnički staž, položile stručni ispit i koje rade najmanje tri godine, automatski priznaje kvalifikacija u zemljama Europske unije.

 

U izradi je Nacionalna strategija razvoja ljudskih resursa u zdravstvu, u kojoj bi medicinske sestre trebale dobiti veliku ulogu, a već danas one su u bolnicama pomoćnice ravnatelja, rade na kontroli kvalitete, bolničkim infekcijama… Sve bolnice imaju radna mjesta ili zasebne odjele za edukaciju gdje se trajno educiraju sestre zaposlene u toj ustanovi. (rt)

IMG_20150512_093155