Povodom Dana Međimurske županije obilježen i Svjetski dan intelektualnog vlasništva

U Organizaciji udruge inovatora Međimurja, INOMA, u Međimurju je na svečani način obilježen 26. travnja – Svjetski dan intelektualnog vlasništva, manifestacijom u zgradi Scheier, kako bi se promicala uloga  koju imaju  prava intelektualnog vlasništva (patenti, žigovi, industrijski dizajn, autorsko pravo) te poticali inovativnost i kreativnost. Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva slavi veličanstvenost, genijalnost, znatiželju i hrabrost žena koje vode promjene u našem svijetu i oblikuju našu zajedničku budućnost.

„Svakodnevno žene dolaze s inovacijama koje mijenjaju igru ​​u stvaranju i djelovanju na transformaciju života i unapređuju ljudsko razumijevanje od astrofizike do nanotehnologije, od medicine do umjetne inteligencije i robotike“ , naglasio je predsjednik INOMA-e Darko Dobošić.

U programu kojem su glazbeni doprinos dali učenici pjevačkog zbora Ekonomske i trgovačke škole te Erik Vrbanec na trubi iz Strahoninca, podijeljena su priznanja za najboljeg izumitelja Međimurja koje je pripalo Damiru Bašeku iz Ivanovca. Priznanje za iznimne zasluge i poticanju žena u inovativnosti i kreativnosti osvojila je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Bosiljka Vinković Kukolić.

Priznanja najboljih inovacija iz natječaja „INOVA – budi bolji i pobijedi“ podijeljene su po kategorijama. Tako je najbolja inovacija u kategoriji osnovnih škola otišla u OŠ Jože Horvata u Kotoribi učenicima Karlu Solomunu i Luki Karlociju te mentorici Jeleni Tuksar. Najboljom inovacijom u kategoriji likovne umjetnosti studenata osvojio je autorski rad „Hiperrealizam i moć akvarel tehnike“ Darinke Krček, a u kategoriji književnosti i poezije studenata Jakovu Skoku za knjigu „Desetorica skeptika“. Autorski rad „Kratka i tiha priča“ Žarka Skoka najbolja je inovacija u kategoriji individualnog izumitelja. „Turoš torba“ Karmenke Šipek je najbolja inovacija industrijskog dizajna u kategoriji individualni izumitelj dok su najbolji timski izumitelji samoutovarnog kontejnera za papir, Melani i Željko Petković. Najbolja inovacija u kategoriji inovativnog turističkog proizvoda je povijesno-kulturno-turistička manifestacija „Nikola Zrinski Sigetski“ studenata Kristine Žganec, Mateje Krušec, Matije Brumena, Veronike Srnec, Mateje Gače i Vlatke Tišlarić te mentora Đurđe Somođi, Nenada Breslauera i Tomislava Hublina.

Priznanja za višegodišnju suradnju i poticanje kreativnosti i inovativnosti u Međimurju dobili su Ekonomska i trgovačka škola, Savez hrvatskih inovatora, Tehnička škola i Međimurska županija.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je uz zamjenika Josipa Grivca, nazočio svečanosti čestitao je svim dobitnicima istaknuvši kako smo sredina koja se može ponositi kreativnošću i idejama svojih inovatora i učenika. „Danas smo sredina u kojoj imamo državne, europske i svjetske prvake. Sredina u kojoj na svakom državnom ili međunarodnom natjecanju inovacija se vraćamo s brojnim nagradama a u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture formiramo „Code klubove“ kako bi poticali i motivirali učenike da iskoriste svoje potencijale koji nesumnjivo postoje“.

 Spomenimo kako je Opća skupština WIPO, na svom zasjedanju u rujnu 2000 godine, donijela odluku da se 26. travnja, datum na koji je 1970. godine stupila na snagu Konvencija o WIPO-u, obilježava kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva. Prvi značajni međunarodni Ugovor koji pomaže pri zaštiti prava intelektualnog vlasništva je Pariška Konvencija za zaštitu, koja je obuhvaćala patente za izume, žigove i industrijska obličja. Drugi temeljni dokument je Bernska konvencija za zaštitu literarnih  i umjetničkih djela iz 1886.g. Omogućavala je zaštitu književnih, muzičkih, slikarskih, skulptorskih i arhitektonskih djela. Danas legislativnu osnovicu hrvatskog sustava intelektualnog vlasništva čini pet novih zakona u području industrijskog vlasništva, koji se primjenjuju od 1.siječnja 2000.godine. To su zakon o patentima, Zakon o žigu, Zakon o industrijskom obličju, Zakon o oznakama geografskog podrijetla proizvoda i usluga, Zakon o zaštiti planova rasporeda integriranih poluvodiča, Zakon o autorskom pravu.

UO za poslove župana

Morana Kiš