POVODOM DANA GRADA ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Povodom Dana Grada u velikoj sali  Pansiona  “Ilonka” održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada M. Središće. Puna dvorana mještana i mnogobrojni gosti uveličali su ovaj svečani trenutak .

Mnogi uzvanici bili su prisutni na ovom svečanom trenutku na čelu sa županom M. Posavcom , dožupan Z. Vidović  , predsjednik Skupštine MŽ M. Novak , podžupan Občine Lendave Gjerkeš Stanislav , gradonačelnik Čakovca S. Kovač, načelnici susjednih nam Općina Sv. Martina ,Vratišinec , Selnica , predsjednik GV Preloga G. Gotal , predsjednik HKD Pomurje Lendava Đanino Kutnjak ,gradonačelnik Grada Lenti Laszlo Horvath , župnik T. Antekolović.

Sve njih kao i mnoge prisutne građane pozdravio je predsjednik GV M. Središće Miljenko Cmrečak  koji se u svom govoru osvrnuo na rad GV, samog Grada te istaknuo mnoge projekte koji su se usprkos teškom vremenu uspjelo izvesti , a i na mnoge koji su još u tijeku .

Također je istaknuo na probleme koji pritišću naš Grad započevši od nezaposlenosti  , pa do problema sa prometom iproblem sa Domom kulture .

Gradonačelnik D. Srpak  nadovezao se na riječi gospodina Cmrečaka također istaknuvši na probleme, ali spomenuvši i projekte koji bude optimizam i nadu da se polako u Gradu kreće nabolje. Prije svega gospodarsku zonu Brezje gdje je već prodano sedam parcela od trinaest koliko ih je u zoni. Radi se dokumentacija za pristupne putove, plin ,vodu ,električnu energiju.

Istaknuo je dobru suradnju sa Županijskom vlasti posebno županom Matijom Posavcom  koji je puno pomogao u ostvarivanju projekata na području Grada. Zamjenik gradonačelnika  Zvonko Vrtarić također se osvrnuo na momentalno stanje u gradu koji bez obzira na tešku gospodarsku situaciju polako kreće naprijed .

Župan Posavec  u svom obraćanju prisutnima istaknuo je da je za suradnju uvijek potrebno dvoje i da je ovo lijep primjer kako se može ostvarivati lijepa suradnja bez obzira na političke poglede kada je zajednički interes u pitanju.  Svaki  argumentirani i dobro predstavljeni projekt uvijek će naići na pun  interes i realizaciju.

Za kraj ostavljen je onaj najsvečaniji dio , a to je podjela zahvalnica i nagrada Grada njegovim najzaslužnijim građanima ,udrugama i poduzećima.

U dijelu svečane sjednice predstavljena je i knjiga prof. Đure Blažeke i naše sumještanke Grozdane Rob čija promocija će biti 23.05.2014 godine u  sali Vatrogasnog doma M. Središće. Profesor Blažeka istaknuo je da knjiga Rječnik Murskog Središća predstavlja epohalno djelo za ovaj kraj ,Međimurje , ali cijelu Hrvatsku jer je prva koja se predstavila u takovom obliku. S obzirom na promjene koje se događaju u društvenom u jezičnom smislu sigurno će ona ostati kao spomenik serjojnskog jezika za mnoge generacije.

 

ZAHVALNICE Grada M. Središće primili su :vlč. Tomislav Antekolović , Stanisav Stojko , Franjo Bogdan , Ivan Vršić , Ivan Šalari , Miljenko Palnec ,Danica Sabo, Zlatko Bek , NK “Rudar” ,”Caritas ” M.Središće , Klara Glavina ,Barbara Novak , Martina Bezek , Ivan Posavec .

NAGRADE Grada M. Središće : ” Sobočan Interijeri” d.o.o. , “Murs Ekom ” d.o.o. ,Krešimir Levačić , NK “Hajduk ” Štrukovec , DVD Križovec , Anica Varga , ” Allvar” d.o.o. , Zlatko Bahun , Sonja Vršić , Smiljan Liklin

posthumno : Dr.sci. Jakov Kostović prof. , Ivan Šubić

 Cijelo vrijeme svečane sjednice za kulturni i lijep ugođaj pobrinula se odlična ženska skupina “Ftičice” pod ravnanjem Marije Trstenjak,  te tamburaški sastav KUD-a “Mura”.

Poseban poklon Grada svim prisutnima bila je izvanredna monodrama “Dimnjačar”

u izvedbi našeg popularnog glumca Ljubomira Kerekeša .

 

Za sve prisutne na kraju sjednice priređena je mala zakuska te druženje u prostorima pansiona. (tekst i foto Z. Rihtarec)