POVODOM BLAGDANA TIJELOVA ODRŽANA SVETA MISA I VELIKA PROCESIJA U MURSKOM SREDIŠĆU

Danas se u Hrvatskoj slavi blagdan Tijelova, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, koji se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.

Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu.

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu, no brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

 

Sveta misa i procesija koju je predvodio velečasni Tomislav Antekolović održana je Murskom Središću, a svetkovini je prisustvovao veliki broj vjernika.

Oni su se iz crkve uputili do spomenika Tri pila, zatim su nastavili ulicom Matije Gupca te se šetnicom uz Muru vratili do lučice i gradskog parka. Na kraju je u dvorištu župnog doma održan mali domjenak za prisutne građane, pripadnike Rudarskog zbora, vatrogasce i puhački orkestar koji je procesiju pratio tijekom cijelog puta. Kako je to bilo pogledajte na fotografijama Anđelka Juraka. (R. Tomanić)