POTOPLJEN STARI MLIN KOD SVETOG MARTINA NA MURI

Stari mlin u Žabniku tijekom jučerašnjeg dana doživio je havariju te je jedan njegov dio završio u Muri. Još nemamo službene podatke zbog čega se to dogodilo, a kako sada  izgleda pogledajte na fotografijama našeg fotoreportera Tina Tomanića.

(R. Tomanić)

01

Na najsjevernijoj točki Hrvatske, kraj malog naselja zvanog Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenoga riječnog mlina. Jedinstven je to objekat tradicijske graditeljske baštine u Hrvatskoj, ali i šire. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem “starcu”.

02
Djelatnost mlinarenja posebno je bila razvijena u prvoj polovici XX. stoljeća. Zabilježeno je da je na rijeci Muri od Lapšine do Podturna dvadesetih godina XX. stoljeća djelovalo oko 90 mlinova, šezdesetih godina oko 11 , a sredinom osamdesetih godina zapečaćena je sudbina i posljednjem mlinu koji se nalazio kod Žabnika u Općini Sveti Martin na Muri.

03

Nestankom mlinova ugasili su se i tradicijski obrti vezani uz gradnju i održavanje navedenih objekata – izrada drvenih pogonskih i prijenosnih elemenata mlinskog mehanizma, izrada krovova od drvene šindre, rezbarenje ukrasnih elemenata na zabatima, izrada drvenih mlinarskih alata i drugo.

04

Projektom Ekološke organizacije Lipa 2006. godine vraćen je Mlin u Žabnik kod Svetog Martina na Muri, s mlinskim mehanizmom iz 1902. godine.

05

Mlin je nalik mlinovima kakvih je na desetke prošlog stoljeća bilo uz rijeku Muru, a izgradili su ga domaći majstori. Novac su osigurale razne institucije i Međimurska županija, a koordinirala ih je Ekološka organizacija EOL.

06

Oko mlina, u idiličnom prirodnom ambijentu, uređen je “Mlinarov poučni put”. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora Značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela – plovilo koje poput perpetuum mobilea s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala. Na samoj rijeci Muri i njezinim mnogobrojnim rukavcima može se doživjeti i prava ribička avantura ili pak “lagani rafting” u tradicijskim drvenim čamcima.

(izvor: http://www.visitmedimurje.com/, http://svetimartin.hr/mlin-na-muri/)

07