POSVUDA SU! Najezda mušica u Međimurju i Hrvatskoj, stručnjakinja objasnila o čemu se radi

Nakon što su mušice preplavile dijelove Hrvatske, građani su ih u sve većem broju počeli sretati i u Međimurju.

Ljudi se žale da su sitne mušice vrlo neugodne jer ih ima posvuda – po licu, ispod odjeće, petljaju se u kosu.

“Radi se o grupi kukaca koje zovemo lisne uši. Pretpostavljam da je visoka gustoća populacije lisnih uši ove godine visoka zbog blage zime i njihovog načina prezimljenja uz napomenu da se radi o kukcima koji su vrlo osjetljivi na okolišne čimbenike, ponajprije na temperaturu te se iz tog razloga i koriste u modelima koji predviđaju ponašanje ostalih kukaca i njihove štetnosti na poljoprivrednim kulturama”, rekla je Tanja Gotlin Čuljak, profesorica s Agronomskog fakulteta u Zagrebu za N1.

Profesorica Renata Bažok s odjela za poljoprivrednu zoologiju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu  za Index je kazala da je čudno što ih nitko nije ranije vidio na biljkama.

“Ne mogu za sada reći o kojoj se vrsti radi jer je njihova identifikacija vrlo teška. Za to bi nam trebali uzorci i specijalist koji bi odradio identifikaciju kako bi se moglo točno reći o kojoj se vrsti radi. Jedna dio tih uši vjerojatno je prezimio u stadiju beskrilnih oblika, a jedan dio kao zimsko jaje. Budući da su uvjeti za prezimljenje bili odlični, jer zima nije bila jaka, njihova je populacija velika. Čudno je to što ih nitko već ranije nije vidio na biljkama. Naime, ove krilate forme nastale su od lisnih ušiju koje su se u posljednja dva mjeseca razvile na biljkama. Čudno mi je da ih nitko nije ranije uočio u tako velikom broju”, objasnila je profesorica Bažok.

“Klimatske promjene svakako utječu na veću pojavu nekih štetnika. Lisne uši tu su sigurno jedna od tih grupa. Druga su stjenice, a ima još dosta štetnika čija se povećana pojava bilježi s porastom temperature. Naravno, istovremeno se nekim štetnicima smanjuje populacija jer im pašu hladnijiji uvjeti. Lisne uši su svakako prijetnja za kulturne biljke”. (m)