POSTAVLJEN DEFIBRILATOR NA „AUTOBUSNOJ“ – MOŽDA I VI NEKOME SPASITE ŽIVOT

Povodom akcije POKRENI SRCE SPASI ŽIVOT i programa javno dostupne rane defibrilacije Međimurska županija dobila je dva automatska vanjska defibrilatora. Lokacije na kojima će uređaji biti postavljeni su Čakovec, prolaz prema crkvi kod pekare Cvek, i u Murskom Središću na autobusnom kolodvoru. Također Vas obavještavamo da se jedan uređaj već nalazi u zgradi Policijske uprave Međimurske.

Automatski vanjski defibrilator je električni uređaj koji preko samoljepljivih elektroda zalijepljenih na prsni koš prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva ranu defibrilaciju. Upotreba AVD-a je jednostavna jer uređaj nakon što se uključi daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti. Napominjemo da korištenje AVD-a ne može nauditi osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj.

AVD je smješten u posebnom ormariću, zaštićen, ali dostupan svima. Prilikom otvaranja ormarića hitna medicinska služba automatski dobiva dojavu o korištenju uređaja. Medicinska sestra na Prijavnoj dojavnoj jedinici Zavoda Vas dalje vodi kroz postupak.

Program javno dostupne rane defibrilacije omogućuje edukaciju građana kako prepoznati i pomoći osobama koje su doživjele iznenadni srčani zastoj. Edukacije će se odvijati u prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije koju će provoditi licencirani instruktori. Molimo sve zainteresirane građane za edukaciju da se jave u prostorije Zavoda

 

Programom javno dostupne defibrilacije značajno se povećava postotak ljudi koji će preživjeti iznenadni srčani zastoj, stoga apeliramo na građane da ne uništavaju ili nepotrebno otvaraju ormarić i sam uređaj. Napominjemo da su svi aparati zaštićeni video nadzorom i alarmom. (Sandra Knezić, foto Z. Rihtarec)