POSAVEC, OSTOJIĆ I RESTART lokalne samouprave – hoće li Međimurje ostati županija?

Poznata je činjenica da SDP i Restart koalicija žele u svoje redove privući međimurskog župana Matiju Posavca o čemu je u Čakovcu kao o gotovoj stvari govorio Davor Bernardić navodeći da će biti na drugom mjestu liste.

Jučer je u razgovoru za N1 televiziju, također SDP-ovac Rajko Ostojić otvoreno snubio Posavca, svjestan njegovog političkog potencijala ne samo u Međimurskoj županiji nego na čitavom sjevernom području Hrvatske. Rekao je da će ispuniti sve njegove zahtjeve od apsolutne decentralizacije, novaca za županijsku bolnicu s kojim bi se raspolagalo na jasan način, što god to značilo, kao i to da neće ukinuti Međimursku županiju u svojoj reformi lokalne samouprave.

Dakle, dati će Posavcu sve što on navodno traži, a ne traži ništa za sebe nego sve samo za svoju županiju. Ako su navodi Ostojića istiniti onda možemo konstatirati da je Posavec bio preskroman i da je mogao puno, puno više zahtjevati za svoje Međimurce, a sigurni smo da bi mu to i obećali, makar nikada ne ostvarili.

Ostojić govori o apsolutnoj decentralizaciji kao uvjetu Posavca, a to znači jačanje općina, gradova i županija, a ne njihovo ukidanje što je u programu Restart koalicije. Slažemo se da imamo previše jedinica lokalne samouprave, ali njihovo ukidanje koristiti kao politički adut može značiti i pokušaj ucjene.

Matija Posavec će sigurno nešto odlučiti i taj izbor treba svakako poštovati jer on će biti, sigurni smo, samo na boljitak Međimuraca i Međimurske županije.

(R. Tomanić, foto: Screenshot N1)