POŠAST U ŠKOLAMA Nikotinske vrećice: novi opasan trend među učenicima, mogu se kupiti na svakom kiosku

Među hrvatskim učenicima pojavio se novi za zdravlje opasan trend – konzumacija nikotinskih vrećica. Riječ je o jednom od proizvoda koji se rabi kao alternativa cigaretama, a naizgled je sličan “snusu” – vrećicama duhana za oralnu upotrebu. “Snus” se desetljećima upotrebljava u Švedskoj, dok je u Uniji njegova upotreba zabranjena. No nikotinske vrećice dostupne su na gotovo svakom kiosku.

Nikotin bez cigareta i dima, pakiran u male vrećice, može se kupiti na svakom kiosku. Od mentola do raznih voćnih okusa – nikotinske vrećice dolaze u malim, šarenim kutijicama. Stavljaju se između gornje usne i desni, donosi HRT

– Tako se te vrećice otapaju i onda se nikotin apsorbira u krvotok, objašnjava Dijana Mayer iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

– Velika količina nikotina za mozak djeteta od recimo 13, 14 godina, a takve smo slučajeve zabilježili u nekim osnovnim školama u završnim razredima, mogu izazvati euforiju, ali mogu izazvati i neko konfuzno smeteno stanje, rekao je Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Odraslima pomažu pri odvikavanju od pušenja, a mlađima od 18 godina ti se proizvodi se ne bi smjeli prodavati.

– Pojavili su se prije nekoliko mjeseci u školama, vrlo intenzivno, na to nas posebno upozoravaju nastavnici, rekla je Mayer.

Izaziva ovisnost

Duhanski i nikotinski proizvodi koji su alternativa cigaretama preplavili su tržište. Nikotinske vrećice probali su i oni koji nikad nisu pušili.

– Prijatelji su me bili pitali da probam i probao sam i eto sad koristim, tri mjeseca, rekao je Borna.

Borna kaže kako prije toga nije pušio.

Vidjela sam to, imala sam čak neki pokušaj, samo probati da vidim što je to, i to je bilo kaotično, rekla je Ana.

Osim što stvara ovisnost, za djecu može imati ozbiljne posljedice.

– Mladi koji nemaju nikakvog iskustva s nikotinom, krenu s uzimanjem tih nikotinskih vrećica, što može izazvati situacije da ti mladi ljudi završe i na intenzivnoj pedijatrijskoj skrbi, objašnjava Ćelić.

Zato mnoge škole uvode preventivne programe.

– U svom sadržaju imaju i edukaciju vezano upravo za te pripravke koji se pojavljuju na tržištu koje mi kao generacija jednostavno ne znamo, i teško je uopće pratiti jer je toliko toga na tržištu, rekao je Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijske strojarske škole, Zagreb.

Zbog lake dostupnosti ovih proizvoda potrebna je bolja kontrola prodaje, ali i veći angažman roditelja i škola.

(izvor: https://vijesti.hrt.hr/, foto: Screenshot)