Policija provodi akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“ i akciju „Alkohol“

Između 6. i 12. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave međimurske kroz redovnu službu provodit će operativnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Ova akcija usklađena je s akcijama Europske unije za 2018. godinu, a sukladno navedenom terminu provodit će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatske, dok će se u četvrtak, 9. kolovoza od 15 do 20 sati provesti u suradnji s  Policijskom upravom varaždinskom.

Akcija je usmjerena na suzbijanje:

  • prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina,
  • grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

Obzirom na povećanu frekvenciju prometovanja najugroženijih skupina sudionika u prometu – pješaka, vozača bicikla, mopeda i motocikla, pozivamo sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku te na taj način doprinesu povoljnijem stanju sigurnosti.

Dobro je podsjetiti!

  • brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina,
  • brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.),
  • brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 kilometara na sat, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 kilometara na sat ili povećati na npr. 60 kilometara na sat. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 kilometara na sat iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti,
  • svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

U noći s 4. do 5. kolovoza (sa subote na nedjelju) od 23 do 5 sati policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, provest će aktivnosti iz operativne akcije „Alkohol“.

Akcija je prvenstveno usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili opojnih droga. Ujedno, policijski službenici tijekom akcije nadzirat će prekršaje prekoračenja dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto: PU međimurska)