POLICIJA POZIVA NA TOLERANTNOST U PROMETU POVODOM BLAGDANA SVIH SVETIH

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani posjetit će groblja u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na pokojne. Budući da tijekom obilježavanja blagdana Svih svetih, posebice u blizini groblja, postoji mogućnost nastanka prometnih gužvi i povećanog broja protupravnih ponašanja, Policijska uprava međimurska i ove će godine poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala maksimalna protočnost prometa i sigurnost građana.

U cilju nesmetanog odvijanja prometa i izbjegavanja prometnih gužvi, pozivamo građane da prilikom posjeta grobljima poštuju prometne propise i postavljenu signalizaciju, te da budu tolerantni prema drugim sudionicima u prometu. Povećane gužve ponajviše se očekuju na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, pa će policijski službenici radi maksimalne protočnosti i sigurnosti prometa, pojačano pokrivati prilazne ceste grobljima, te regulirati protočnost prometovanja na lokalnim prometnicama i ulicama koje vode prema grobljima. Pritom, striktno će primjenjivati represivne zakonske ovlasti prema svim sudionicima koji ometaju normalan tijek prometa ili grubo krše prometne propise.

Također, zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, upućujemo vozače da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom, odnosno da prilagode brzinu kretanja uvjetima i stanju u prometu. Prilikom dolaska u blizinu groblja, upućujemo vozače da ne parkiraju svoja vozila na mjestima, gdje nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet ostalim vozilima ili im onemogućuju izlaz, odnosno pristup prometnici.

Kako će se, ako to vremenske prilike budu dozvoljavale, veći broj građana uputiti na groblja pješice, i pješake upućujemo na povećani oprez pošto za većinu groblja ne postoje izgrađene pješačke staze i pješaci su se prisiljeni kretati uz rub prometnice. Posebno upozoravamo pješake na opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: Tin Tomanić)

img_8763