Pogoršana sigurnost u cestovnom prometu u Međimurskoj županiji

Tijekom 2018. godine, a posebice u zadnjih nekoliko dana, došlo je do pogoršanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Međimurske županije.

Bilježimo, na žalost, osam smrtno stradalih osoba dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno pet smrtno stradalih osoba što je povećanje za 60%. Iza nas je crni vikend gdje su na cestama Međimurske županije smrtno stradale dvije osobe.

Uz uzastopna upozorenja i provođenje niza preventivnih akcija negativan trend najtežih prometnih nesreća i nadalje raste.

Tako se u tjednu iza nas dogodilo 14 prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće sa poginulim osobama u kojima su dvije osobe smrtno stradale te tri prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama. U navedenim prometnim nesrećama sedam osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede. U devet prometnih nesreća nastupila je materijalna šteta.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća utvrđen je kod šest sudionika prometnih nesreća, dok je najveća koncentracija od 1,47 grama po kilogramu utvrđena u prometnoj nesreći sa materijalnom štetom u Dunjkovcu kod vozača osobnog automobila.

Kako su brzina te alkohol i nadalje glavni uzročnici najtežih prometnih nesreća, a u osam prometnih nesreća s poginulim osobama u šest je jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola, a vrlo često je alkohol bio povezan sa brzinom kao greškom nastanka spomenutih prometnih nesreća stoga će Policijska uprava međimurska u cilju zaustavljanja ovog nepovoljnog trenda, svakodnevno provoditi represivne aktivnosti i oštricu ciljano usmjeriti prema vozačima koji grubo i bezobzirno čine prometne prekršaje.

Ovim aktivnostima priključiti će se i policijski službenici susjednih policijskih uprava sa vozilima „presretač“ te Mobilna jedinica  prometne policije.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, da nikako ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol, da poštuju ograničenja brzine, a vozači bicikla i pješaci da koriste reflektirajući prsluk u uvjetima smanjene vidljivosti.

 

(http://medjimurska.policija.hr, foto: TT, ilustracija)