Počinje cijepljenje po ljekarnama: Građani će moći odabrati cjepivo, zna se i tko će ih cijepiti zbog nedostatka liječnika

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Solda izjavila je da su upravo riješeni tehnički, točnije informatički problemi oko načina ulaska u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Naime, sve ljekarne povezane su u CEZIH odnosno zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podatak o cijepljenoj osobi.

“U tri ljekarne, po jedna u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku, već do kraja sljedećeg tjedna moglo bi početi cijepljenje građana protiv Covida-19, a njima će se priključivati druge ljekarne čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao. Još desetak ljekarni obavijestilo nas je da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao”, najavila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo u Jutarnjem listu.

Soldo naglašava da će se u cijepljenje zasad uključiti još barem 40 do 50 ljekarni diljem Hrvatske koje su se već najavile, te da bi iza 15. kolovoza trebao biti riješen i problem ostalih timova za cijepljenje u kojima mora biti liječnik.

Umirovljeni liječnici kao ispomoć?

“Jedna od mogućnosti je i uključivanje umirovljenih liječnika koji su nam se već javili i koji bi mogli odmah krenuti s cijepljenjem. Razriješili smo nedoumice oko njihova uključivanja u cijepljenje odnosno oni će to činiti preko naše veze s CEZIH-om, a to znači da će svi cijepljeni u ljekarnama odmah biti i u platformi cijepljenih”, kaže Soldo

Već nakon prvih najava mogućnosti cijepljenja u ljekarnama ima sve više upita građana koji bi se željeli cijepiti u njima najbližoj ljekarni. Poglavito je riječ o starijim osobama kojima je odlazak do punktova u velikim gradovima problem.

Svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morat će najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo.

Osigurano promatranje cijepljenih

Ljekarne će imati i osigurano promatranje cijepljenih desetak minuta nakon cijepljenja zbog mogućih alergijskih reakcija za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje.

Predsjednica HLJK-a kaže kako je nelogično da ljekarnici u Hrvatskoj ne mogu cijepiti jer su tijekom epidemije u drugim zemljama upravo njihovi djelatnici cijepili veliki broj građana. Dodaje da je mogućnost koja je građanima pružena nedavno, a to je izdavanje Covid potvrda, pokazalo da ljekarne trebaju imati svoje mjesto u većoj dostupnosti zdravstvene zaštite.