POČETAK JESENI U HLAPIČINI

Prvog dana jeseni krenuli smo u kratku šetnju Hlapičinom . Mjesto od 220 domaćinstava i 800-tinjak stanovnika djelovalo je tog prijepodneva mirno, uspavano. No bio je to samo varljivi trenutak koji nas je vrlo brzo vratio u stvarnost i na svakom koraku pokazao vrijedne i marljive ljude koji u svojim dvorištima polako spremaju plodove jeseni. Ono što nam je prvo upalo u oči su zaista lijepo uređeni i cvijećem okruženi svi iole važni objekti i samom naselju. Kapelice, Crkva Sv. Ane , autobusno stajalište , pil na ulazu u samo mjesto , škola , most , nogometno igralište, lijepo uređeno vodocrpilište itd.  Sve to odiše mirisima cvijeća i pruža jednu prekrasnu sliku samoga mjesta i dokaz koliko vrijednih ljudi žive u mjestu.

unnamed (6)

unnamed (21)

unnamed (2)

unnamed (17)

Posebna su priča lijepo uređena dvorišta mještana i čovjek ne može da si toj jesenjoj šetnji ne da oduška u uživanju u tom lijepom pitoresknom mjestu. Mir i spokoj samog mjesta narušava samo radosna cika najmlađih u igri sa svojom učiteljicom .

unnamed (7)

unnamed (8)

Ono što jedino odudara od te idile je stara oronula škola sa tablom koja upozorava na opasnost. No koliko smo uspjeli saznati već se radi na tome da se i taj problem čim prije riješi , a postoje i interesenti  za njegovo rješavanje.

unnamed (4)

unnamed (3)

Na upit čemu se može zahvaliti da mjesto odiše takovom ljepotom i čistoćom predsjednik VMO Dragutin Stojko istaknuo je da prije svega samim mještanima , zatim  vrlo agilnim članovima  MO Leonardu Bašnecu ,Marku Vinko , Ivanu Jambrošiću i Vladimiru Perasu.

unnamed (1)

Posebno je istaknuo  Radmilu Perčić i Josipa Horvata koji preko javnih radova u posljednje vrijeme svojim velikim zalaganjem i radom dali su jedan lijepi cvijetni i zeleni ” štih” samom mjestu. Nije baš sve idealno ima stvari koje se još moraju , a sigurno i hoće popraviti no zato još ima vremena i sigurno da će VMO učiniti sve što je u njihovoj moći i mogućnosti da mjesto bude što ljepše i uredno na radost svih njegovih stanovnika.

unnamed (10)

Ono na što nam je još skrenuo pažnju , a to je netaknuta priroda u Laštrecu dijelu izvan mjesta gdje obitavaju labudovi , čaplje , viđen je i dabar , a u posljednje vrijeme u njega se naselila vidra sa svoje dvoje mladih. Iako smo pokušavali i bili strpljivi nismo ovaj put uspjeli fotografirati tu sretnu obitelj iako smo jedno  od mladih uspjeli zamijetiti. Taj raj za ribiče je zaista nešto gdje se čovjek u današnje vrijeme može odmoriti i u miru posvetiti samom sebi i prirodi. Iako ne prevelik ipak dovoljan za Hlapičance i  njihove goste.

Hlapičina se zaista ima čime pohvaliti i svaka im čast.

 

(tekst i foto Z. Rihtarec)

unnamed (14)

unnamed (15)

unnamed (16)

unnamed (11)

unnamed (12)

unnamed (13)

unnamed (18)

unnamed (19)

unnamed (20)

unnamed (22)

unnamed (24)

unnamed (27)

unnamed (26)

unnamed (23)

unnamed (5)