POBRATIMILI SE MURSKO SREDIŠĆE I MAĐARSKA NARDA – DRAŽEN SRPAK POČASNI GRAĐANIN NARDE

Na veoma lijep i svečan način obilježen je dan Sv. Barbare zaštitnice rudara i građevinara. Sve je započela u ranim prijepodnevnim satima u prostorijama gradske vijećnice gdje potpisana Povelja o bratimljenju općine Narda iz Mađarske i Grada Mursko  Središće.

 U ime Narde potpis u tom svečanom trenutku dala je načelnica općine Narda Krisztina Glavanic  dok je Grad M. Središće predstavljao njegov gradonačelnik Dražen Srpak.  Veoma emotivan trenutak je bio sam čin potpisivanja povelje jer kako je istaknula načelnica općine Narda lijep je osjećaj kada u svojoj matičnoj zemlji imate nekoga tko se tako lijepo i sa tako puno osjećaja odnosi prema vama.

 U Nardi većinski dio čine Gradišćanski Hrvati koji još uvijek govore svoj izvorni hrvatski materinji jezik. Još prije dvadeset godina započelo je druženje ova dva mjesta , a sve na inicijativu tadašnjih načelnika općina Kalmana Varge i Antuna Šimunića koji su također prisustvovali ovom lijepom trenutku. Na kraju potpisivanja načelnica Glavanic iznenadila je gradonačelnika Srpaka  rekavši mu da je Općinsko vijeće  Narde donijelo odluku o proglašenju Dražena Srpaka počasnim građaninom zbog velikih zasluga koje je imao kod  samog bratimljenja ova dva mjesta.

 Svečano proglašenje biti će 20.12.014 godine na Božićnom koncertu koji će se održati u mjestu Narda uz tamburaše KUD-a “Mura” te pjevačkog zbora iz Selnice. Vidno uzbuđen i iznenađen Srpak se zahvalio na ovoj velikoj počasti te izjavio da se nada da će suradnja ova dva mjesta sigurno ostati na ovako visokom nivou ili će biti još bolja.

                                                             (tekst i foto Z. Rihtarec)