PIZZA MAJSTOR JOSIP SABO IZGRADIO KRUŠNU PEĆ PA OTIŠAO U NJEMAČKU

Krušne peći su zbog svog oblika idealne za pripremanje kruha, pizza i ostale hrane kao što su meso i kolači. Peć na drva daje hrani poseban okus i troši malo energije za postizanje temperature više od 400 C.

Krušna peć je zidana komora koja se zagrijava na drva. Ranije su se u krušnoj peći na drva pekli kruh, kolači i sva ostala jela koja su se u nju stavljala nakon što bi iz komore za pečenje bio uklonjen pepeo. Zbog kvalitetnih materijala i umjerenih dimenzija, danas se krušna peć koristi za pečenje mesa na žaru i pizza. Peć sa žeravicom idealan je roštilj koji meso ispeče, a da ono ne pougljeni. Pizza pečena u krušnoj peći neusporediva je s pizzom pečenom u pećnici. Peć funkcionira na jednostavnom principu, potrebno je dobiti maksimum izmjene topline u komori za pečenje uz minimum gubitka te topline. Osim toga, svod u obliku parabole poboljšava učinak isijavanja u peći.

Jednu takvu peć Sabo Josipu iz Murskog Središća izgradio je njegov prijatelj Anđelko Jurak poznat kao vrstan svestrani majstor koji čak gradi i murske lađe. Kako Josip nije mogao dobiti posao u svojoj struci preko Zavoda za zapošljavanje položio je ispit za pizza majstora te u svom dvorištu izgradio pravu krušnu peć kakve su nekad koristili naši stari. Htio je u njoj pripremati specijalitete za obitelj i prijatelje i usavršiti svoje novo zvanje no kada mu se ukazala prilika otišao je poput tisuća drugih na rad u Njemačku.

Sada ga njegova krušna peć čeka, pa kada Josip iz Njemačke svrati u svoje Mursko Središće stavi je u pogon i raznim specijalitetima počasti svoje društvo koje tako uživa u njegovom povratku.

Josip je svojim foto aparatom snimio sve faze izgradnje krušne peći pa to možete pogledati na fotografijama u prilogu. (A. Jurak)

00

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

13

14

15

17