PISMO OGORČENOG BRANITELJA – DJECA SU NAM ZAKINUTA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE

Hrvatski branitelj , suradnik Muralista i otac osmero djece Anđelko Jurak poslao nam je pismo sljedećeg sadržaja iza kojeg stoje mnogobrojni međimurski branitelji i socijalno ugrožene obitelji:

„Hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata opet su zakinuti i smanjena su im prava isto kao i socijalno ugroženim obiteljima, a sve zbog odluke da se svima u Međimurskoj županiji sufinanciraju udžbenici za osnovnu i srednju školu. Time se samo pomoglo onima dobrostojećima koji su ionako mogli kupiti knjige za svoju djecu.

Zbog donošenja takve odluke branitelji,vojni invalidi i socijalno ugroženi koji su prije imali pravo na besplatne udžbenike sada to pravo gube. Za osnovnu školu dobivaju knjige samo od Gradova, radne bilježnice moraju sami kupiti, a knjige za srednju školu moraju platiti i tek onda uz priloženi račun dobiti povrat dijela novaca.

Prije toga su svi branitelji i socijalno ugrožene obitelji imali pravo na potpuno besplatne udžbenike i radne bilježnice, a sada se moraju sami snaći, što je gotovo nemoguća misija, pogotovo onima koji imaju više školaraca.

Mi ne tražimo milostinju i nismo protiv da i drugi dobivaju besplatne udžbenike i radne bilježnice. Svjesni smo da se u Hrvatskoj danas teško živi, mnogi su prešli granicu siromaštva pa iako su zaposleni teško preživljavaju. Zbog toga je socijalna osjetljivost vrlo bitna pogotovo prema onima koji su svojim djelima zadužili Hrvatsku.

Pitam se kome se donošenjem takve odluke pomoglo, bogatima ili siromašnima ? Država se ponaša kao Superhik iz stripa o Alanu Fordu, uzima siromašnima i daje bogatima ! To je istina o životu u Hrvatskoj za koju smo se borili, a mnogi za nju dali i svoje živote !“

 

                                                                                                  (R. Tomanić)