Pismo Ervina Vičevića učiteljima, roditeljima i djeci povodom početka školske godine

Poštovani učitelji, roditelji, draga djeco

Počinje još jedna školska godina na neki novi način. Za sve nas jedan veliki izazov.
Vama učitelji posebno želim strpljenja jer na vama je najveći teret. Znanje koje imate morate dati učenicima. Na vama je zadatak prepoznati talent svakog djeteta i usmjeriti ga prema području za koje je dijete najviše nadareno. Na vama je imati strpljenja za sve nestašluke djece, ali i prohtjeve nas roditelja. Na vama je djeci dati ono najbolje kako bi u budućnosti oni mogli razvijati i graditi svoju domovinu. Želim vam punom uspjeha u svakom danu, svakom satu provedenom u učenju naše djece.
Mi, roditelji, mi smo ti koji obično sve znamo najbolje, ali ne znamo. Nismo se dovoljno posvetili sami sebi, a često ni svojoj djeci. Ono što je naš zadatak pružanje je potpore svojoj djeci i poruka kako sutra za njih počinje razdoblje gdje će svaki dan naučiti nešto novo. Svako dijete ima svoje osobnosti i nastojte neka ih otkriju sami. Pomažimo djeci, ali uz granicu kako bi sama sagledala svoje mogućnosti. Svako dijete ima svoj talent i pustimo ga neka se razvija prema svojim sposobnostima. Ne tražimo od svoje djece nešto iznad njihovih mogućnosti. Svako pretjerivanje vodi u propast pa zato budimo umjereni u svemu.
Djeco, školsko doba vam je najljepši dio života, dio života u kojem još uvijek prevladava iskrenost bez skrivenih namjera. Poslušajte svoje učitelje i dajte im priliku da vam usade sve ono što je najbolje. Pokažite i nama svima da još uvijek postoje riječi hvala, molim, izvoli. Odrastajte, ali ostanite djeca što je dulje moguće. Bit će dovoljno vremena i za svijet odraslih.
Onima koji prvi put idu u školu, sada vam dolaze trenutci kada ćete igru zamijeniti s malo manje igre i više učenja. Često će vam učitelji prvih mjeseci biti i roditelji i učitelji. Ove godine zbog situacije neću vas osobno posjetiti, ali dobit ćete kao i prvašići svake godine mali poklon općine za đake prvake.
Sutra počinje škola, neka vam je svima sretan i uspješan početak.

Ervin Vičević