Perišić se ne može opet testirati iako je rezultat testa možda lažan

Hrvatski nogometni savez nije objavio je li Ivan Perišić, koji je praktički izgubljen za Vatrene na Europskom prvenstvu, među cijepljenima, iako je prije turnira potvrđeno da  je “većina hrvatskih reprezentativaca ili cijepljena ili su preboljeli Covid”. 

Pozitivan nalaz na koronavirus se na Euru smatra konačnim, iako može biti i lažan, odnosno nema opcije da, na primjer, Perišić bude opet testiran danas i da se nakon eventualnog negativnog testa priključi momčadi.

Prema pravilima UEFA-e, svaki igrač pozitivan na Covid odmah se mora izolirati od ostatka momčadi. Suigrači i članovi stožera koji budu proglašeni bliskim kontaktima također moraju u izolaciju. HNS je ustvrdio da Perišić nije imao bliskih kontakata.

Ako postoji mogućnost da se stanje promijeni u roku od 48 sati utakmica može biti privremeno odgođena. Ako je momčad pak toliko jako pogođena koronavirusom i nema realnih izgleda da skupi 13 zdravih nogometaša u roku od 48 sati, upisat će se pobjeda 3:0 za drugu momčad.

Podsjetimo, slična je situacija kao sad s Vatrenima bila sa Škotskom, gdje je mladi Gilmour bio pozitivan, no niti jedan njegov suigrač nije završio u izolaciji, a dvojica engleskih nogometaša, Mason Mount i Ben Chilwell – jesu. Možda je Perišić baš od nekog škotskog nogometaša dobio koronu.

– Ne želim raditi dramu Škotima, ali ako ste svi zajedno u svlačionici, kako je moguće da nije bilo bliskog kontakta?, rekao je tad engleski izbornik Gareth Southgate.

– Svjesni smo da se ovakvo nešto može dogoditi svakoj reprezentaciji i svakom pojedincu. Upravo zato od prvoga dana poštujemo sve mjere Stožera, kao i UEFA-in protokol, kako bismo spriječili mogućnost izolacije za veći broj igrača. U kontekstu novonastale situacije, liječnička služba čini sve kako bismo spriječili eventualno širenje virusa, kao što smo uspješno činili i tijekom jeseni kada smo imali slične pojedinačne slučajeve tijekom Lige nacija. To uključuje i antigensko testiranje koje je potvrdilo da nema drugih zaraženih članova reprezentacije. Žao nam je što Ivana neće biti protiv Španjolske, a želimo mu da mu COVID-19 prođe što brže i uz što manje simptoma, poručio je liječnik reprezentacije Saša Janković.

(izvor HRT, https://sport.hrt.hr/, foto: ilustracija)