PEKLENIČKE SMOKVE IVANA GOVEDIĆA

Ivan Govedić iz Peklenice danas je na središćanskom placu ponosno pokazivao dvije smokve. Ništa neobično, ipak se na tržnici prodaje razno voće, no ove smokve nisu iz Dalmacije nego iz Međimurja.

Prije četiri godine posadio je Ivan stablo smokve u Čakovečkoj ulici 60, naravno u svojoj Peklenici. Već druge godine počeo je ubirati prve plodove, smokva je odlično napredovala ne shvaćajući da raste u Međimurju, a ne u sredozemnoj klimi mediterana.

„Smokva se za prav udomaćila, rekao nam je Ivan, što dokazuju i ovi plodovi koje držim u ruci. Sada sam ih izvagao kod Branke, jedna je teška 130, a druga 125 grama. Ukupno oba dvije teže 255 grama što je lijepa težina. Berbu imam čak dva puta godišnje, u srpnju i u listopadu. Ovomjesečni urod uništila mi je tuča što se na jednoj smokvi i vidi no nadam se da će onaj listopadski biti pošteđen od elementarnih nepogoda.“

 

Osim smokve Ivan je zasadio masline i bambus, a uskoro će i još nekoliko smokava za koje interes pokazuju i mnogi njegovi prijatelji, a on im obećava da će svi doći na red.

Međimurje se tako pokazalo kao dobro podneblje i za kulture koje nisu autohtone pa izgleda da brigu i pažnju koju im poklanjaju Međimurci, uzvraćaju na najbolji mogući način, velikim i obilnim plodovima. (R. Tomanić)

SAM_2237

SAM_2238

SAM_2236