PD BUNDEK I PD LENDAVA – VIŠE OD DOBRIH SUSJEDA

U nedjelju, 30.11. zajednički sa PD Lendava posjetili smo Planinski muzej u Mojstrani kako bismo pogledali  stalnu muzejsku postavu,  a osobito smo  bili zainteresirani za privremenu postavu  koja traje do 2. 12.

U muzeju je  7. studenoga otvorena izložba Zajedno u planinama / Skupaj v gorah koja prikazuje bogatu i dugogodišnju suradnju hrvatskih i slovenskih planinara.

bundek 2

 

“Izložba je organizirana u suradnji Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije u povodu 140. obljetnice hrvatskog planinarstva kako bi se predstavio važan dio povijesti koji se odnosi na prijateljstvo, druženje i zajedničke akcije hrvatskih i slovenskih planinara. Na zasebnim panoima predstavljeno je povijesno nasljeđe Valvasora, Hacqueta, Frischaufa, Aljaža i drugih istaknutih planinara, a zatim stručna suradnja u različitim djelatnostima te posebno u školovanju i razmjeni iskustava između markacista, alpinista, vodiča i dr. Velikim brojem slika predstavljena je i tradicija pohoda i susreta između hrvatskih i slovenskih planinarskih društava, kao i između nacionalnih planinarskih saveza. Poseban dio izložbe čini prikaz ekspedicija u svjetska velegorja, na kojima hrvatski i slovenski alpinisti već desetljećima ostvaruju rezultate prepoznatljive na svjetskoj razini.” (web HPS)

bundek 3

Pronašli smo mi i članke o suradnji naših društava pa smo se poslikali kraj panoa i napravili jednu zajedničku „vatrogasnu“ fotkicu upravo našem prijateljstvu u čast!

bundek 4

 Nakon toga zaputili smo se do slapa Peričnik, a  kako je vrijeme bilo bez kiše, na Bledu smo mogli  prošetati oko jezera, razgledati  Grad na stijeni, kojeg svaki put gledamo u prolazu, odlasku ili dolasku s planina, i  nikad nemamo dovoljno vremena za njega. Na kraju smo  sve začinili  posjetom izložbi adventskih vijenaca te uz bledske kremšnite poslušati  mlade glazbenike  koji su svojom glazbom obilježili rođendan Saxa.

bundek 5

U veselim razgovorima, druženjima krenuli smo prema Lendavi, M. Središću- usput planirajući neke nove akcije za iduću godinu.

 I tko ne bi potvrdio sa smo  više od dobrih susjeda?

SONJA VRŠIĆ, PD Bundek

bundek 6