PAVEL RIBARIĆ – PALI : BUNDEKI BI MORALI ZAŠTITITI IME „VINCEKOV POHOD“

Proteklih dana u Međimurju je održano nekoliko Vincekovih pohoda koji niču kao gljive poslije kiše. Planinarsko društvo „Bundek“ iz Murskog Središće prvo je počelo s organizacijom ovog događaja i to prije 17 godina.

Danas svoje „Vincekove pohode“ održavaju u Nedelišću, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Macincu, a priređuje ga i policijska udruga IPA. Za očekivati je da ih sljedeće godine bude još više pa postoji mogućnost da ih organizira svaki mjesni odbor ili bilo koja udruga.

Sve je to lijepo i pohvalno, pogotovo njegovanje te tradicije u Međimurju, međutim time se sam naziv „Vincekov pohod“ razvodnjuje, a onaj pravi i originalni koji su započeli planinari Bundeka utapa se mnoštvo drugih.

„Vincekov pohod“ PD „Bundek“ iz Murskog Središća postao je velika manifestacija u Hrvatskoj i Europi na kojoj učestvuje nekoliko tisuća planinara. Baš zbog toga najbolji kuhar među planinarima i najbolji planinar među kuharima, dugogodišnji član ovog društva Pavel Ribarić  – Pali nam je rekao:

„Smatram da bi naše planinarsko društvo trebalo zaštititi ime „Vincekov pohod“ tako da se zna da je to manifestacija koju priređuje PD Bundek iz Murskog Središća. Kada smo bili jedini koji smo to organizirali znalo se da je to naše, međutim sada se pojavilo desetak drugih pohoda koji se isto tako zovu pa se ovaj naš originalni, sa dugom tradicijom, poznat u Hrvatskoj i Europi pomalo gubi u svim tim istim nazivima.

Nemam ništa protiv da se u Međimurju organizira čim više takvih događaja no mislim da bi se oni trebali malo drugačije zvati. Svoj prijedlog o zaštiti imena „Vincekov pohod“ iznio sam na sastanku našeg društva i reakcije su bile podijeljene. Jedni smatraju da to nije potrebno, drugi da to košta, a ja ću se zalagati da to učinimo.“

Nama ostaje da vidimo što će središćanski Bundeki odlučiti, no svakako bi ova velika Europska manifestacija trebala imati jedinstveni i prepoznatljivi naziv.

(rt, foto Tin Tomanić)

pali 2