Paljenje na otvorenom na području grada M. Središća biti će sankcionirano!

Jučer 9. kolovoza 2018. godine u večernjim satima na području grada Mursko Središće i naselja Sitnice prouzročeno je nekoliko paljenja na otvorenom. Zbog vremenskih uvjeta, visoke temperature i sparine sve je više podložno neželjenim događajima, a to je u ovom slučaju požar.

Cijeli okoliš je zbog visokih temperatura vrlo užareni te je paljenje na otvorenom vrlo opasno i samo iskra je dovoljna da se požar rasplamsa. Zbog velikih vrućina i toplotnog vala građani bi vrlo rado navečer otvorili prozore da uđe svježi zrak, međutim jučer navečer to je bilo apsolutno nemoguće, jer bi umjesto svježeg zraka u stanove ili kuće ušao smrad od paljenja biljnog otpada ili pa vrlo otrovni dim nastao od paljenja guma, plastika i ostalog smeća na području naselja Sitnice.

Komunalno redarstvo izašlo je na teren odmah po saznanju te počinitelja koji je palio biljni otpad opomenulo, a u slučaju ponavljanja počinitelj će biti novčano kažnjeni. U drugom slučaju utvrđeno je da je nepoznati počinitelj u šumi preko kanala u naselju Sitnice zapalio veću količinu otpada u vidu guma, plastika i ostalih sirovina te su na teren pozvani vatrogasci, jer je riječ o vrlo otrovnom i kancerogenom dimu.

Također je kontaktirana policija kako bi se utvrdilo tko je počinitelj, jer komunalno redarstvo nema ovlasti za te radnje, osim ako počinitelja ne zatekne na djelu. Već više puta spominjan je problem, premalog broja policajaca te niz događaja koji su se poklopili s ovim. Prouzročilo je što su policijske patrole bile po drugim događajima te je danas komunalni redar u Policijskoj postaji Mursko Središće podnio prijavu za spomenutu paljevinu protiv nepoznatog počinitelja.

Grad Mursko Središće očekuje da se isti i utvrdi kako bi ga se moglo kazniti. Također, gradonačelnik je naložio Mjesnom odboru Sitnice ponovno da oni sami prijave tko su počinitelji, obzirom što su tamo u direktnom dodiru sa istima. Iz Gradskog komunalnog redarstva mole sve građane koji imaju bilokakvih saznanja o štetnim događajima kao što je paljenje, odbacivanje smeća u prirodi, ispuštanje fekalija u kanale i slično da sve to prijave komunalnom redarstvu na broj 098/212-010 kako bi komunalni redar mogao biti što učinkovitiji u pronalaženju počinitelja, njihovom kažnjavanju te kako bi time postigli efekt odvraćanja od spomenutih radnji.

Napominjemo da svi korisnici odvoza smeća, a što je obveza svih domaćinstava s područja grada Mursko Središće, imaju mogućnost odlaganja otpadnih guma, plastika, starog namještaja na reciklažno dvorište te je tamo mjesto za to, a ne u jarcima, šumama ili pak zbrinjavanje paljenjem. Gradonačelnik je danas naložio Mjesnom odboru Sitnice da se područje šume preko kanala putem rada za opće dobro u potpunosti očisti. Grad će smeće zbrinuti te će se fizički zapriječiti mogućnost prelaska kanala i time odlaganja smeća u šumu.

(GMS, foto : arhiva Muralista)