OVE GODINE BEZ BIJELOG BOŽIĆA ?

Na sredini smo prosinca, prvog mjeseca klimatološke zime, a prave zime u Hrvatskoj i dalje nema. I današnje minimalne jutarnje temperature zraka svjedoče o dominantnoj natprosječnoj toplini koja nas pratile uz manje iznimke još od početka mjeseca. Jutro je najhladnije bilo u dijelu Slavonije s temperaturama ponegdje oko 0°C, na u Zagorju su minimalne vrijednosti bile oko proljetnih 10°C. Na Jadranu su većinom bile od 9 do 13°C, a svježije je bilo samo u Zagori, ali bez mraza.

Oblaci su prekrivali nebo nad većim dijelom zemlje, a slično će biti i sljedeća 2 dana. Razlog tome je sredozemna ciklona koju je Crometeo tim nazvao Glorija. Ona se tijekom ponedjeljka nalazi centrom nad Iberskim poluotokom, tijekom utorka će se približiti Italiji i konačno će se u noći na srijedu naći središtem iznad srednjeg Jadrana.

Njenim popunjavanjem i odmicanjem na jugoistok vrijeme će se u našim predjelima postupno smirivati od sredine tjedna pa će na Jadranu biti znatno više sunca, a u unutrašnjosti i magle. I nakon prolaska ciklone zadržat će se natprosječno toplo za dio godine. Nova ciklona mogla bi nas samo “okrznuti” u dane vikenda pa će u nedjelju doći do prolaznog pada temperature zraka.

Bez obzira na prodor hladnijeg zraka na početku sljedećeg tjedna, aktualni prognostički materijali upućuju na mogućnost novog zatopljenja prema Badnjaku i Božiću, pa bi i ove godine kratkih rukava mogli ostati svi oni koji za blagdane očekuju snijeg ili niske temperature zraka.

Kopno

 

ponedjeljak ćemo biti izloženi južini. Strujat će dosta topao zrak s jugozapada što ćemo osjetiti i po visokoj temperaturi i po umjerenom jugozapadnom vjetru. Taj zrak je i relativno vlažan pa će biti dosta oblaka. Tu i tamo možda padne koja kišna kap, ali ostalo bi većinom suho, možda čak i uz kraća sunčana razdoblja, osobito na istoku. Najviše oblaka i kiše u Gorskom kotaru. Jutarnja temperatura od -1 ponegdje na istoku do 13 na zapadu, a najviša dnevna u većini mjesta od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva.

utorak oblačnije i malo svježije. Utjecaj ciklone bit će bliži našem području pa nas čeka tmurno, mokro i sivo vrijeme uz povremenu kišu. Čini se više kiše popodne i navečer, osobito u zapadnijim krajevima, a zbog visokih temperatura nema govora o snijegu ili zimskim uvjetima. Ujutro od 2°C na istoku do 10°C na zapadu, a danju do 12 Celzijevih stupnjeva. Prema kraju dana puhat će sve jači sjeveroistočni vjetar.

Srijeda će početi oblačno, možda još uz malo kiše, u višem gorju i malo snijega. Tijekom dana kiša će brzo prestati, a očekuje se i djelomično razvedravanje pa su moguća i sunčana razdoblja. Ujutro jak sjeveroistočni vjetar, ali će tijekom dana oslabjeti. Bit će svježe, ali i dalje iznad prosjeka za sredinu prosinca. Najviša dnevna temperatura većinom od 5 do 9 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak će jutro biti malo hladnije pa je moguć i slab mraz, mjestimice i kratkotrajna magla. Danju porast naoblake, a samo ponegdje je moguća i slaba kiša. Očekuju se i sunčana razdoblja, osobito na istoku zemlje. Čini se da će lagano zajužiti pa se očekuje postupan porast temperature zraka, a to ćemo još jače osjetiti u petak. Jutarnja će biti od -2 do 4°C, a najviša dnevna uglavnom od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Petak bi trebao proći suho i djelomično sunčano te ponovno toplije. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar pa bi dnevna temperatura uz sunčana razdoblja i južinu mogla porasti i na 13 ili 14 Celzijevih stupnjeva. Nešto više oblaka očekuje se u Gorskom kotaru gdje nije isključena slaba kiša.

Za vikend promjenjivo i malo svježije. Pritom se čini da će više oblaka biti u subotu kad je moguća i slaba kiša, osobito prema kraju dana i u noći na nedjelju. Temperatura zraka u subotnje jutro od 0 do 6°C, danju od 5 do 10°C. U nedjelju malo hladnije jutro, ponegdje uz slab mraz, ali tijekom dana većinom suho sa sunčanim razdobljima.

Početak novog tjedna mogao bi biti suh i malo hladniji uz slab jutarnji mraz. Prema prvim dostupnim prognozama čini se da ove godine nećemo imati bijeli Božić. (http://www.crometeo.hr)

boz 2