Otvorene prijave na radionice „Prepoznavanje diskriminacije i govora mržnje“

Besplatne online radionice za sve zainteresirane u sklopu projekta Nove prakse

Tolerancija se može naučiti! Prvi korak u učenju je prepoznavanje!

Što treba prepoznati? Prvo i prvo, vlastitu sposobnost razumijevanja predrasuda, stereotipa, neprihvaćanja različitosti, suđenja – prepoznati vlastito neznanje, učenjem i vježbanjem kritičkog mišljenja. Prepoznati vlastito neznanje prvi je korak ka učenju.

Koliko je važno prepoznavanje diskriminacije, kako na društvenom tako i na individualnom planu, možete saznati na radionicama razumijevanja medija, prepoznavanja diskriminacije i govora mržnje.

Radionice pod nazivom „Prepoznavanje diskriminacije i govora mržnje“ autorice Vesne Ivezić čine jedan od društveno-kulturnih programa u sklopu projekta Nove prakse -sudioničko upravljanje zgradom Scheier, a održavat će se online preko platforme Zoom od 15. do 17. rujna 2020. u terminu od 17 i 30 do 19 sati.

Radionice su namijenjene za sve zainteresirane (16+), a posebno učenike, nastavnike, pedagoške radnike kao i predstavnike organizacija koji se bave ljudskim pravima.

 Prijave na radionice otvorene su do četvrtka, 10. rujna 2020. u 23:59 sati, putem prijavnice na linku. Broj polaznika je ograničen, zato pošaljite svoju prijavu što prije.

Više o radionicama

 Ljudi obično nisu svjesni svog vlastitog diskriminatornog ponašanja. Diskriminacija i govor mržnje ne prepoznaju se ili se šutke toleriraju, slučajno, nesvjesno ili s namjerom, na individualnom i na širem društvenom planu. Koliko je važno prepoznavanje diskriminacije, kako na društvenom tako i na individualnom planu, prikazat ćemo radionicama razumijevanja medija putem medijskih poruka. Naša su društva sve više multietnička i sve više raznolika, pa je razvijanje vlastite sposobnosti tolerancije od velike važnosti. 

Kroz radionice u trajanju od 90 minuta ispitat će se koji su razlozi za isključivanje pojedinaca, te kako sudionici procjenjuju svoj stav prema različitosti, što se može iščitati iz socijalne distance koju imaju prema nekom drugom, u kojoj mjeri su skloni stereotipima te prepoznaju li govor mržnje, što se vidi u prepoznavanju i razumijevanju pojmova, stereotipa, vlastitih predrasuda. Prijave zasebne termine radionice i dodatne informacije pronađite na linku.

U rujnu nas očekuje još četiri zanimljivih programa u sklopu projekta Nove prakse:

Za sve one željne glumačkog usavršavanja 18. rujna održat će se Radionica suvremenog kazališta poznate glumice Senke Bulić. Dan nakon, 19. rujna, očekuje nas glazbeno predavanje Štreka-metalna kralježnica Međimurja autorica Janje Kovač i Lee Šprajc. Od 21.rujna do 3. listopada moći će se pogledati inovativna i interdisciplinarna izložba Jama u autorstvu Roberta Jamesa Hudulina i Barbare Tomečak, dok će kraj mjeseca, 26. rujna, obilježiti još jedna zanimljiva radionica Karle Horvat Crnogaj i Marija Pavlića pod nazivom Klitopismenost.

Novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram).

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

 

Valentina Nedeljko