Otkazani maturalci – a novac?

Brojni potrošači su se tijekom ljeta obratili preko info telefona 0800/42-00 za informaciju koja su njihova potrošačka prava jer su uplatiti turističke aranžmane (maturalna putovanja za djecu) koji su naknadno zbog mjera HZZO i Stožera civilne zaštite morala biti otkazana.

Potrošači se uglavnom ne mire s pojašnjenjem (informacijom) jer se osjećaju prevarenim, pa su često i vrlo neugodni prema našim savjetnicima kao da su oni krivi za njihove probleme.

Kako bi što više potrošača dobilo cjelovitu informaciju, objavljujemo kako riješiti problem, s napomenom da se dva puta razmisli prije nego se ulazi u turističke aranžmane dok se ne proglasi kraj epidemije Korona virusa.

Ako roditelji, odnosno učenici potpuno odustanu od uplaćenog putovanja, postoji nekoliko opcija kako riješiti problem:

  1. Prema novom članku Zakona u pružanju usluga u turizmu, novac im u potpunosti može biti vraćen po isteku 180 dana od nestanka korona virusa, plus još 14 dana roka za uplatu povrata,
  2. Uplaćena sredstva se mogu zamijeniti za vaučer pa ga iskoristiti za neko privatno putovanje,
  3. Mogućnost raskidanje ugovora, kao što se to i inače može učiniti, uz određenu naknadu koja ostaje agenciji.

No, činjenica je da da većina potrošača koji traže informaciju nisu ni propitali Ugovor koji su potpisali, a ima turističkih agencija koje su poslije prvog vala Korona virusa u Ugovore ubacili klauzulu da ako roditelj ili škola otkaže putovanje agencija nema obvezu povrata novaca. Neki roditelji nisu potpisali takve ugovore, ali su uplatili novac, što je istovjetno potpisivanju ugovora jer su dragovoljno uplatili novac, što će reći, prihvatili su ugovorni odnos.

Ta kategorija potrošača neće moći ostvariti povrat novac, osim ako uspiju dokazati da je ugovorni odnos pravno ništetan, tako da u u tom slučaju predstoji dugotrajno rješavanje sudskog spora.

DPM (Ž.T.)