OSOBNO: Sisački Središćanac Danko Tomanić, slijepi hrvatski glazbenik i kantautor

Danko Tomanić, sisački glazbenik i kantautor, iako neprimjetno, na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutan je dugi niz godina. Od devedesetih do danas objavio je dva studijska te jedan live album popularne duhovne glazbe. U karijeri je surađivao s brojnim glazbenicima, poput Muca Softića, Gojka Tomljanovića te u novije vrijeme s poznatim klavijaturistom Maasejom Kovačevićem, koji je i aranžirao najnoviji singl „Ima nade“. Zanimljivost je da se Tomanić koncertno, predstavio u skoro svim većim mjestima i poznatim dvoranama (Lazareti – Dubrovnik, dvorana „Lisinski“, dvorana HGZ-a, festivalska dvorana u Krapini i dr.). Nastupao je i u državama regije (BiH, Makedonija, Slovenija), kao i u europskim zemljama od Njemačke i Švedske te u SAD.

Imajući u vidu da je Danko slijepa osoba razvio je sposobnosti koje mu omogućuju funkcionirati tako da mnoge stvari može i sam odraditi.

Ono što ga ispunjava želi reći kroz glazbu ljudima koji ga slušaju. Bavi se duhovnom glazbom jer ga je ona dotakla. ‘Prvenstveno me je dotakao Krist koji mi se objavio, dotakli su me biblijski tekstovi koji su istina i mislim da je dobro da pjevam o istini’, kaže Danko.

Zanimljivo je da Danko ima Međimurske, točnije Središćanske korijene jer je njegov otac Franjo živio u Murskom Središću i radio kao dugogodišnji novinar Lista Međimurje, sve do preseljenja u Sisak. Danko se uvijek rado vraća u Mursko Središće, gdje ga uostalom smatraju svojim, te nastupa na mnogim kulturnim priredbama i događajima u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U prilogu donosimo razgovor s Dankom iz TV emisije OSOBNO koja je snimljena prošle godine, kao i video njegove pjesme IMA NADE.

(rt, foto: ilustracija, video YouTube)

VIDEO: TV EMISIJA “OSOBNO”

PJESMA “IMA NADE”