Održano predavanje o preventivnim aktivnostima s Udrugom umirovljenika grada Preloga

Dana 29. siječnja od 9 do 11 sati u prostorijama Udruge umirovljenika grada Preloga u Prelogu, na osnovu dobre suradnje kontakt policajac Policijske postaje Prelog  Spomenko Gojsek, održao je predavanje za 50-ak prisutnih umirovljenika, na teme o zakonskim obvezama pješaka i vozača bicikla u prometu, o samozaštitnim mjerama vezanim na kažnjiva ponašanja i o bitnim promjenama u Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Na predavanju umirovljenicima prisustvovali su gradonačelnik grada Preloga g. Ljubomir Kolarek i pročelnik grada g. Željko Poredoš, a gost predavač bio je i g. Zlatko Polišanski predsjednik udruge Međimurski potrošač.

Umirovljenicima su dani korisni savjeti o samozaštitnim mjeramavezanim na kažnjiva ponašanja, gdje je posebna pozornost skrenuta na mjere prevencije od krađa i provalnih krađa koja mogu umirovljenici provoditi.

Savjetovano je da u cilju prevencije mogućih napada:

– djeca češće posjećuju starije i nemoćne osobe ili ih kontaktiraju telefonom;

– da u slučaju napada u domu ne pružaju nepotreban otpor;

– da starije osobe kada su sami obvezno zaključavaju ulazna vrata dvorišta ograda i doma;

– da u domove ne puštaju nepoznate osobe;

– da imaju dobru komunikaciju sa susjedima i bližnjima;

– ako se dogodi napad da pokušaju biti smireni i zapamte što više detalja o počiniteljima, da na primjer zapišu registarsku oznaku vozila te da odmah bez odgode o tome izvijesti policiju na broj 192i hitne službe;

– da na svom telefonu spreme broj hitnih službi na brzo biranje;

– da razmisle o nabavci kućnog ljubimca, psa radi odvraćanja nepoželjnih ulazaka.

Obzirom na negativni trend povećanja stradavanje pješaka i biciklista na prometnicama Policijske uprave međimurske, umirovljenicima je skrenuta pozornost na striktno poštivanje zakonske regulative glede kretanja pješaka i vozača bicikla u prometu s namjerom da se kod umirovljenika kao jedne od osjetljivih skupina u prometu podigne svijest o potrebi obilježavanja reflektirajućim materijalom u prometu.

Umirovljenici su na kraju upoznati i s odredbom članka 79. stavka 6. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, koja govori da su građani koji posjeduju zračno oružjekoje je prema odredbama Zakona o oružju (»Narodne novine«, br. 63/07., 146/08. i 59/12.) bilo razvrstano u D kategoriju dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu.

Na kraju edukativnog predavanja umirovljenicima su gradonačelnik i pročelnik grada Preloga podijelili reflektirajuće trakice koje su financirane i nabavljene putem proračunskih sredstava grada Preloga namijenjenih preventivnim programima, kao i brošure pod nazivom „Zajedno do veće sigurnosti“, „Pješaci sigurno u prometu“ i „Biciklisti pažnja“.

Predmetne preventivne aktivnosti u Udruzi umirovljenika imale su za cilj promociju policije u zajednici, a prvenstveno policije kao servisa građana i policajca kao prijatelja i pomagača.

(http://medjimurska.policija.hr, foto: PU međimurska)