ODRŽAN SASTANAK O OTVARANJU HITNE MEDICINE U MURSKOM SREDIŠĆU

U srijedu 21.9.2016. u gradskoj vijećnici Grada Mursko Središće, održan je radni sastanak na temu otvaranja Ispostave hitne medicine u Gradu Mursko Središće, a kojem su prisustvovali: gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, dr.sc. Tomislav Novinščak te predsjednik Gradskog vijeća dr.med.vet. Miljenko Cmrečak.

Dogovoreno je da se žurno krene u realizaciju projekta otvaranja Ispostave hitne medicine u gradu Mursko Središće. Raspravljeno je o potencijalnim odgovarajućim lokacijama smještaja buduće ispostave hitne medicine te će stručno vijeće Zavoda za hitnu medicinu u najkraćem mogućem vremenu dati svoje mišljenje o tome koja lokacija najviše odgovara potrebama i standardima koji su propisani za prostore u kojima može biti smještena ispostava hitne te što kvalitetnijeg pozicioniranja zbog mobilnosti i dostupnosti.

01

Donesenom novom mrežom hitne medicine u Republici Hrvatskoj, buduća ispostava Mursko Središće imati će pet T2 što znači u svakom timu tehničar i vozač bez liječnika, te je ujedno i propisana obveza financiranja jednog tima od strane regionalne i lokalne samouprave što bi iznosilo po projekcijama oko 250.000,00 kn. Na radnom sastanku župan je izrazio spremnost preuzimanja te obveze kroz županijski proračun 2017.g., dok će Grad Mursko Središće uložiti u potrebnu rekonstrukciju prostora te snositi troškove budućeg najma. U cilju jednakomjernog financijskog tereta Grad Mursko Središće stupiti će u kontakt sa okolnim općinama koje bi pokrivala buduća Ispostava hitne medicine, a u cilju proporcionalnog sufinanciranja troškova od strane istih. U perspektivi ćemo zajedničkim naporima tražiti da Ispostava hitne medicine u Murskom Središću što se tiče troškova, bude u istim relacijama kao Čakovec i Prelog gdje tih financijskih obveza nema. Isto tako treba ići u smjeru promjene tima T2 u T1 čime će svaki tim imati i liječnika.

Sigurni smo da će naši argumenti u smislu pokrivenosti ovog kraja Međimurja, granični prijelaz sa 3,5 milijuna putnika godišnje, a koji su u većini strani turisti te velika prometna opterećenost sa teretnim prometom Grada Mursko Središće i svih naselja do Čakovca i potreba dostupnosti hitne pomoći u zlatnom standardu, biti dovoljan argument za izjednačavanje i zdravstvene usluge, a i financijskih obveza sa postojeće dvije ispostave u Međimurju.

Gradonačelnik Dražen Srpak zahvaljuje se na suradnji na ovom projektu županu Međimurske županije Matiji Posavcu, ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr.sc. Tomislavu Novinščaku, ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Maji Grbe-Bujević, Ministarstvu zdravlja doc.dr.sc. Dariu Nakiću, ministru poduzetništva i obrta Darku Horvatu, svim građanima koji su potpisali peticiju hitna je bitna te djelatnicima hitne iz Čakovca koji su svojim prezentacijama na terenu, skupljanjem potpisa pridonijeli time što Čakovec nije ništa izgubio, a Grad Mursko Središće uvršten je u mrežu hitne službe (mreže) Republike Hrvatske.

Hitna u Međimurju je bitna, hitna u Središću je bitna.    

(rt, foto GMS)

02