ODRŽAN 7. NACIONALNI SUSRET UDOMITELJSKIH OBITELJI U TOPLICAMA SV. MARTIN NA MURI

UNICEF Hrvatska i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece organizirali su 5. listopada 2014 u Toplicama Sv. Martin na Muri 7. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji za djecu.

 

Druženje je omogućeno u sklopu projekta Razvoj udomiteljstva za djecu romske nacionalnosti – pod nazivom „Različito ih vidimo, jednako ih volimo“ kao jedna od aktivnosti koja se provode tokom trajanja projekta . Osim te aktivnosti ,organizirane su edukacije za udomitelje i stručnjake, razmjena iskustava, individualni rad s udomiteljima te senzibilizacija udomitelja, stručnjaka, ali i šire javnosti. Projekt se provodi u trima županijama: Međimurskoj, Varaždinskoj i Istarskoj , s ciljem da se djeca koja su ostala bez roditeljske skrbi zbrinu u motiviranim, osnaženim i kompetentnim udomiteljskim obiteljima.

 

 Postojeće udomiteljske obitelji projektom se educiraju i osnažuju da se lakše odluče za udomljavanje romske djece, a posebno će se poticati udomiteljstvo unutar romske zajednice kako bi se djeci osiguralo odrastanje u tradiciji i kulturi u kojoj su rođeni. Projektom je obuhvaćeno više od 200 udomiteljskih obitelji.

 

Samom susretu bilo je prisutno 350 udomitelja, djece i uzvanika. U ime UNICEF-a za Hrvatsku prisutnima se obratila Gordana Horvat programska voditeljica, te Nada Plavšić Mijatović izMinistarstva socijalne politike i mladih. Susretu su prisustvovali i čelnici lokalnih zajednica načelnik sv. Martina na Muri Franjo Makovec, David Vugrinec pročelnik za društvene djelatnosti grada Čakovca, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, te predstavnici romskih zajednica Željko Balog i Milorad Mihanović. Podršku udomiteljima RH dala je i dopredsjednica Saveza udomitelja Slovenija Tanja Ferlin, te ravnateljice CZSS Čakovec Antonija Canjuga, ravnateljica CZSS Ivanec Jasenka Friščić sa svojim timovima, te Tim za udomiteljstvo iz CZSS Varaždin čije su predstavnice održale dvije edukacije za udomitelje.

 

U sklopu Susreta održan je i koristan sastanak predsjednika Udruga udomitelja sa predstavnicima iz Ministarstva i UNICEF-a, čelnika lokalnih zajednica, gostiju iz Slovenskog saveza te predstavnicima romske nacionalnosti.

 


Djeca i udomiteljima omogućen je ručak i cjelodnevno kupanje u prekrasnim bazenima Toplica Sv. Martin na Muri.

 

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način podržali i pomogli susret. Posebno Danijeli i OliveruBešić (fotografiranje) i Udruzi udomitelja djece Međimurja kao domaćinu Susreta na pomoći u organizaciji i prigodnim poklonima. (Vlado Hoblaj)