Održan 20. sastanak Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Mursko Središće

U Uredu gradonačelnika Grada Mursko Središće održan je 20. sastanak Vijeća za prevenciju sa sljedećim dnevnim redom:

  1. Aktualno stanje sigurnosti
  2. Prometna problematika
  3. Ostalo

Gradonačelnik Dražen Srpak  sastanak je započeo kratkom analizom proteklih događaja u naselju Sitnice, gdje doseljeni mještani  rade dosta problem svojim sumještanima , pa ga prvenstveno zanima  koje su pravne i zakonske mogućnosti da se takvim izazivačima stane na kraj, a ako treba i udalji iz naselja.

Odgovoreno mu je od strane službenika PP Mursko Središće Vjerana Horvata i kontakt policajca  Dejana Orehovca  da u slučaju ako osoba ima prijavljeno boravište na području Sitnica oni  ih mogu samo tretirati kao mještane tog naselja i nema zakonske mogućnosti kako ih udaljiti. No potrebno je svakako to pokušati učiniti drugim mehanizmima jer oni moraju snositi posljedice svog ponašanja.

Milorad Mihanović predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine  i predsjednik MO Sitnice rekao je da problema ima da policija reagira brzo i na vrijeme,  ali nije zadovoljan radom  Centra za socijalnu skrb koje ne reagira, ne pojavljuje se u samom naselju da vidi probleme koji se javljaju. Po njemu problem treba rješavati u samom začetku, a ne kad se on rasplamsa, pa je tako naveo primjer majke koja s djecom šeta po Središću bez ikakve kontrole.

Iz policije i iz socijalne skrbi su rekli da su upoznati s tom činjenicom, ali potrebno je taj problem sagledati i s druge strane jer djeca se jednostavno ne mogu samo tako oduzeti majci.

Gradonačelnik Srpak je rekao kako zakoni nisu loši, ali se ne sprovode, sankcije postoje samo ih treba sprovoditi.

Gradonačelnik je zatražio od Centra za socijalnu skrb da se više uključi u tu problematiku, a i da se svi ostali  zajedno uključe u razrješavanje tih problema te najavio sjednicu Vijeća za dva mjeseca kako bi se čula konkretna i detaljna analiza učinjenog.

Najavljen je Zbor građana Sitnica koji bi se trebao održati iduće srijede ili četvrtka u 17,00 sati.

Što se pak tiče problema s prometom tu je situacija puno mirnija, iako su od 01. 08. nastupile određene promjene, pa tako preko graničnog prijelaza Mursko Središće-Petišovci  po potpisanom sporazumu pravo prijelaza imaju teretna vozila iznad 7,5 tona s registracijama ČK i VŽ, te slovenskih tablica kao i vozila koja imaju  mjestu istovara u ovom djelu Hrvatske.

Ukratko je dana  i informacija o potpunoj adaptaciji  ceste Slemenice-Mursko Središće(izgradnja biciklističkih staza, proširenje ceste te  rekonstrukcija raskršća u M. Središću postavljanjem semafora).

Nastavlja se i dalje intenzivne djelatnosti oko projektiranja i izgradnje zaobilaznice i mosta, a taj proces bi mogao trajati 4-5 godina.

S 01.09. trebale bi doći analize oko situacije prometa, pa će se moći vidjeti koliko su te promjene utjecale na gustoću prometovanja teških vozila.

Elvis Šarić izvijestio je Vijeće o  promjenama koje su uvedene u OŠ Mursko Središće u cilju uvođenja  sve veće sigurnosti samih učenika. Kako su sada učenici drugačije raspoređeni u smjensku nastavu više neće biti slobodnih sati kod izborne nastave, pa će i sam kontrola učenika biti puno lakša.

Upozorio je još i na pojačani promet kod početka nove školske godine, a i zamolio sve sudionike  da budu čim oprezniji jer  u školu kreće nova generacija malih đačića, pa je svakako opreznost potrebna.

Gradonačelnik Srpak rekao je kako će grad nabaviti video nadzor nad okolišem škole.

Dejan Orehovec  kontaktni policajac upozorio je i na dvije akcije koje će povodom polaska u školu malih đačića prvačića  u tim danima  provoditi PU međimurska, a radi se o već poznatoj „Poštujte naše znakove!“ i nešto novo pod nazivom „Siguran početak školske…“.

Samom sastanku Vijeća kojim je predsjedavao gradonačelnik Dražen Srpak,  prisustvovali su još iz PP M. Središće Vjeran Horvat i Dejan Orehovec, iz Centra za socijalnu skrb Ivan Lesjak, ravnateljj OŠ M. Središće Elvis Šarić, komunalni redar Drago Belše, Marta Tuksar te predstavnici medija Stjepan Mesarić i Zlatko Rihtarec.

(tekst i foto: zr)