Od ponedjeljka nova pravila za vozače: Liječnici će morati prijaviti policiji svako zdravstveno stanje svog pacijenta

Novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače na snazi je od ponedjeljka, 6. svibnja. Novost je da se time liječnici obvezuju prijaviti policiji svako zdravstveno stanje svog pacijenta zbog kojeg on ne bi trebao sjesti za volan dulje od šest mjeseci.

Također, ako se radi o dijagnozi koja predstavlja rizik za sigurnost prometa, a trajat će manje od šest mjeseci, prijavljuje se samo upozorenje koje se upisuje u medicinsku dokumentaciju. Promjene koje donosi novi pravilnik komentirala je predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić za RTL.

Ban Toskić ističe da je novo to što u svim slučajevima oboljenja za koja se pretpostavlja da će trajati manje od šest mjeseci, pacijenti vozači više neće morati biti prijavljeni MUP-u putem centralnog informatičkog sustava niti će morati ići na pregled u službu medicine rada koji se inače i naplaćuje.

‘Vozit će na vlastiti rizik’

“Sada će im upozorenje o tome da nije uputno kroz određeno vrijeme voziti reći njihov liječnik obiteljske medicine ili bolnički liječnik koji ih je pregledao i to će upozorenje biti evidentirano u zdravstveni karton pacijenta”, rekla je Ban Toskić.

Također, Ban Toskić dodaje da “ako se ne budu pridržavali, onda će voziti na vlastiti rizik i odgovornost pa ako se dogodi da sudjeluju u prometnoj nezgodi, sudskim uvidom u zdravstveni karton vidjet će se da su bili upozoreni, a tog upozorenja se nisu pridržavali i za to će sami prekršajno i na sve druge načine odgovarati”.

Nadalje, stanja koja će unositi u karton odnose se na tegobe s kojima pacijenti dolaze, poput jakih glavobolja i onih koja ometaju koncentraciju u vožnji, kao što je povišena temperatura ili stanja nakon malih operacija u lokalnoj anesteziji te išijas.

‘Ne ljutite se na nas’

S druge strane, Ban Toskić objašnjava da će liječnici MUP-u morati prijaviti sva ona stanja za koja je već na početku predvidivo da će trajati duže od šest mjeseci – novodijagnosticiranu epilepsiju, multiplu sklerozu i drugo.

Zaključno, Ban Toskič objasnila je da su novim pravilnikom zadovoljniji nego onim dosadašnjim, ali je problematično što je i dalje narušen povjerljivi odnos između liječnika i pacijenata.

“Ja apeliram na naše pacijente vozače da se ne ljute na nas. Konflikata će sigurno biti, ali svi snosimo odgovornost za sigurnost cestovnog prometa i moramo biti svjesni da bez toga ništa ne može funkcionirati dobro”, poručila je Ban Toskić za RTL.

(z.info, foto: ilustracija)