Od 1. veljače kraće izolacije, a Europa uvodi nova pravila za putovanja i COVID potvrde: Pogledajte što se sve promijenilo

Nova pravila Europskog vijeća o putovanju, ali i COVID potvrdama na snagu stupaju 1. veljače. U Hrvatskoj se skraćuje vrijeme izolacije.

Samoizolacija svima od sada traje sedam dana, a izolacija pet dana, s tim da peti dan svi moraju napraviti brzi antigenski test i biti negativni.

Oni s lakšim i umjerenim oblicima bolesti uz negativan brzi antigenski test, kako bi izašli iz izolacije, posljednja 24 sata ne smiju imati temperaturu.

Opširnije o tome OVDJE.

Uz to, COVID potvrde za osobe cijepljene s dvije doze koje se izdaju od 1. veljače – vrijede devet mjeseci, a ne godinu dana.

Gleda se zdravstveni status osobe

Krajem siječnja Europsko vijeće donijelo je novi set preporuka za koordinirani pristup kako bi slobodno kretanje tijekom pandemije bilo lakše. Preporuke na snagu stupaju od 1. veljače, a u obzir se, navodi Vijeće, uzima znatno povećanje stope cijepljenja i brzo uvođenje digitalne potvrde.

Mjere bi se, u skladu s novim preporukama, trebale primjenjivati uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinačne osobe, a ne epidemiološku situaciju na regionalnoj razini, osim u onim područjima s vrlo visokom razinom cirkuliranja virusa, odnosno područjima koja su na karti ECDC-ja obojena tamnocrvenom bojom. To znači da bi ključna odrednica za putnika ili putnicu trebala biti digitalna potvrda EU-a o COVID-u.

Preporuke Europskog vijeća prenosimo u cijelosti:

”Putnici i putnice s važećom digitalnom potvrdom EU-a o COVID-u ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja.

Važeća digitalna potvrda EU-a o COVID-u obuhvaća:

– potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini, ako je od primitka posljednje doze primarne serije cjepiva prošlo najmanje 14, ali ne više od 270 dana odnosno ako je osoba primila dodatnu dozu cjepiva. Države članice mogle bi prihvatiti i potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili Svjetska zdravstvena organizacija

– negativan rezultat PCR testa ne starijeg od 72 sata prije putovanja ili negativan rezultat brzog antigenskog testa ne stariji od 24 sata prije putovanja

– potvrdu o preboljenju iz koje je vidljivo da od datuma prvog pozitivnog rezultata testa nije prošlo više od 180 dana.

Od osoba koje ne posjeduju digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u moglo bi se zahtijevati da se prije dolaska ili najkasnije 24 sata nakon dolaska podvrgnu testiranju. Iz tog bi zahtjeva trebalo izuzeti putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

Karta regija EU-a

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati kartu regija država članica u kojoj se upotrebom boja semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena) označava potencijalni stupanj rizika od zaraze. Karta bi se trebala temeljiti na 14-dnevnoj stopi prijavljenih slučajeva, stopi cijepljenja i stopi testiranja.

Od utorka nova pravila o trajanju COVID potvrda. Provjerite što se sve mijenja

Na temelju te karte države članice trebale bi primjenjivati mjere u pogledu putovanja u tamnocrvena područja, na kojima je razina cirkuliranja virusa vrlo visoka, kao i putovanja iz tih područja. Osobito bi trebale odvraćati od svih neobveznih putovanja te zahtijevati da se osobe koje dolaze iz tih područja, a ne posjeduju potvrdu o cijepljenju ni potvrdu o preboljenju, prije polaska podvrgnu testiranju, a nakon dolaska budu u karanteni.

Određeno izuzeće od tih mjera trebalo bi se primjenjivati na putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

Mehanizam hitnog kočenja

Novom je preporukom ojačan mehanizam hitnog kočenja za odgovor na pojavu novih varijanti virusa koje izazivaju zabrinutost ili varijanti koje su od interesa. Ako država članica uvede ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće bi trebalo preispitati situaciju, u bliskoj suradnji s Komisijom te uz potporu ECDC-a. Komisija također može predložiti raspravu u Vijeću na temelju redovite procjene novih dokaza o varijantama.

Komisija bi tijekom rasprave mogla predložiti Vijeću da postigne dogovor o koordiniranom pristupu u pogledu putovanja iz zahvaćenih područja. Svaku situaciju koja je dovela do donošenja mjera trebalo bi redovito preispitivati”, stoji u preporuci.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: ilustracija)