Od 1. travnja prestaje obveza paljenja dnevnih svjetala na motornim vozilima

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa te im želimo sigurnu i ugodnu vožnju

Podsjećamo vozače motornih vozila da od sutra, 1. travnja prestaje zakonska obveza kojom za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Ova odredba ne odnosi se na vozače motocikala i mopeda, koji su i dalje u obvezi voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, pošto je odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da svjetla na motociklima i mopedima moraju biti upaljena tijekom cijele godine.

Potrebno je napomenuti da na vozilima u prometu na cestu noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i slučajevima smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla.

Biciklisti i vozači osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Napominjemo, kako je u posljednje vrijeme na području naše Županije primjetan porast sudjelovanja neregistriranih vozila u prometu na cesti, kao i vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

Sukladno odredbama članka 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vlasnik vozila dužan je odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole, a u slučaju prodaje ili drugog načina promjene vlasništva na vozilu, novi vlasnik dužan je u roku od 15 dana od dana stjecanja vozila registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registrira na svoje ime ili ne odjavi, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano, rješenjem ukinuti registraciju vozila. Novčanom kaznom  u iznosu od 90 eura kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa te im želimo sigurnu i ugodnu vožnju.
(PU međimurska, foto: ilustracija)