Od 1. studenog obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

Odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/2019., 85/2022. i 114/2022.), datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka.

Također, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura).

Pored navedenog, sukladno odredbama članka 101. citiranog Zakona, vozači bicikala te prijevoznih sredstava (nova kategorija sudionika u cestovnom prometu, npr. električni romobili i dr.) od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura).

Stoga, vozače motornih vozila, pozivamo na oprez, uvijek i svugdje te na poštivanje prometnih propisa i pravila, posebice na korištenje svjetala u cestovnom prometu.

 POLICIJSKI  SLUŽBENIK

Glasnogovornik: Radovan Gačal

(foto: Screenshot)