Očitovanje na članak „Stela Boj: Može li tko pomoći zlostavljanim i zanemarenim psima u Peklenici?”

Grad Mursko Središće je osjetljiv prema problemima svih dobnih skupina ljudi i u okviru proračunskih mogućnosti pomaže sve te skupine. Od potpora za novorođenčad, sufinanciranje vrtića u iznosu od 60%, pomoć osnovnoškolcima, pomoć srednjoškolcima, sufinanciranja deficitarnih zanimanja, pomoć i nagrade za studente, raznih poticaja za mlade obitelji do uskrsnica i božićnica za umirovljenike,  a isto tako skrbi o dobrobiti životinja.

Tako postoji Pravilnik o držanju kućnih ljubimaca, a koji apsolutno štiti dobrobiti životinja, a tekst i odredbe su usluglašene s udrugom „Prijatelji životinja“. Grad se također uključio u akciju kastriranja pasa u romskim naseljima putem naredbe ministra poljoprivrede, a spomenutu akciju financiralo je samo Ministarstvo poljoprivrede. Na šetnici su postavljenje kante za pasji izmet međutim nije nam baš poznato da su ih vlasnici pasa ikad koristili. To napominjemo zato jer je u zaštiti dobrobiti životinja puno važnija svijest vlasnika pasa nego represivne mjere ali Grad Mursko Središće ne zazire od njih pa se tako šalju upozorenja svima za koje postoje saznanja da rade nešto protupropisno Pravilniku o držanju kućnih ljubimaca.

Već više godina vrlo aktivno se pokušava uvesti u taj segment življenja putem edukacija, objava članaka, rada s romskom populacijom, međutim unatoč svemu problemi su i dalje prisutni pa tako mnogi vlasnici pasa ili mačaka leglo koje je nastalo zbog nebrige i zbog toga jer životinje nisu kastrirane ili sterilizirane odbacuju po poljima, jarcima ili pak ispred romskog naselja, a što izaziva izuzetno velike troškove zbrinjavanja. 2018. godine Grad Mursko Središće za te namjene potrošio je 75 tisuća kuna, a smatramo da je to apsolutno bespotrebno kad bi vlasnici kućnih ljubimaca adekvatno brinuli o njima i provodili odredbe iz Pravilnika te bi se taj novac mogao iskoristiti puno adekvatnije recimo za Društvo „Naša djeca“.

U spomenutom slučaju, komunalni redar izašao je na teren međutim posjednik pasa bio je u bolnici te ga nije mogao kontaktirati. Po povratku iz bolnice izrečeno je upozorenje te će komunalni redar ponovno u roku od par dana obići to domaćinstvo i utvrditi jesu li nedostaci uklonjeni, a u suprotnom će se posjedniku izreći kazna, a životinje zbrinuti. Apeliramo na sve posjednike kućnih ljubimaca da se o njima skrbe na humani način kako se i prilići nečemu što zovemo ljubimcem. Samo promjena svijesti dovesti će do pune dobrobiti životinja, a u protivnom građani mogu slobodno prijaviti pod zajamčenom diskrecijom vlasnike koji ne skrbe na primjeren način za svoje ljubimce, a komunalni redar će temeljem ovlasti i naloga gradonačelnika uredovati.

Gradonačelnik Dražen Srpak