Obraćanje i potpora gradonačelnika Dražena Srpaka građanima u ovim teškim trenucima

Da nam je netko rekao oko Božića da ćemo  od ožujka-travnja koristiti termine poput samoizolacija, socijalno distanciranje, karantena, propusnice, e-propusnice, da ćemo u ljekarne ulaziti po jedan, da neće raditi kafići, frizeri, vrtići, škole, da neće biti misa, da ćemo nogomet gledati na TV-u i to arhivske tekme, mislili bismo da je to neka neslana šala. Danas pak, iako je prije par dana bio Prvi april, to ipak nije šala već naša svakodnevica. Poštivanje svih ovih pravila , a koje nam svaki dan ponavlja Nacionalni stožer, određuje koliko će zapravo ovakvo neprirodno stanje trajati. Trajati će obrnuto proporcionalno poštivanju donesenih mjera. Što ih  se više budemo pridržavali manje će trajati i manje će biti posljedice. Važna je mjera samoizolacije onih koji to nažalost moraju izdržati, važno je ostati doma iako nam je to uglavnom teško. Čuvajući sebe čuvamo i druge, čuvamo naše najbliže.

Znate o čemu je riječ? O onome što je već duže vrijeme tema svih vijesti, razgovora, svakog dnevnika, svake vijesti na portalima – korona, Covid -19, virus.

Odmah po ozbiljnijim naznakama problema u Gradu smo se organizirali. Sazvao sam Gradski stožer civilne zaštite kojeg vodi moj zamjenik Miljenko Cmrečak te smo u suradnji sa mjesnim odborima, Crvenim križom, Caritasom napravili  popis od gotovo 600 osoba koje bi mogle biti potrebite pomoći u nepovoljnom razvoju situacije i osnovali volontersku grupu koja obilazi te ljude ili pak se aktivira na poziv i pruža pomoć. Hvala svima koji pomažu našim potrebitim sugrađanima. Građanima, volonterima, javnim službama podijelili smo pamučne perive maske.

Tri gradska DVD-a s članovima Stožera civilne zaštite obilaze grad, javne površine, trgovine kontrolirajući pridržavanje propisanih mjera. Naši građani se pridržavaju svih mjera i mogli bi nekima biti primjer u tome. Ako pak se netko ne pridržava toga i zato postoje mjere i institucije koje će reagirati i tu je također važna uloga građana koji daju korisne informacije. Vidimo na primjerima drugih do čega dolazi kad stvar izmakne kontroli. Kod nas, u našem gradu,  Bogu fala, nema  pozitivnih i bolesnih od virusa COVID-19. Neka tako i ostane! Dajmo svi doprinos tome, budimo ustrajni u provođenju mjera, slušajmo savjete Beroša, Alenke, Božinovića i Capaka. Slušajmo svoju savjest. I sve će biti dobro i proći će.

Odmah po uvođenju mjera zabrane rada trgovina i uslužnih djelatnosti na kolegiju gradonačelnika donesene su mjere pomoći onima koji ne mogu raditi i osobama koje su eventualno zbog toga  na zavodu ili pak tvrtke koriste mjere Vlade RH. Svi lokali koji su zatvoreni u tom vremenu ne plaćaju komunalnu naknadu, a svi ostali pravni subjekti koji rade plaćaju 30% manje zbog otežanog poslovanja. Svi koji su završili na zavodu ili pak su u tvrtkama na mjerama Vlade također u trajanju tih mjera ne plaćaju komunalnu naknadu. Roditelji ne plaćaju vrtić u vremenu dok ne radi, a gradski proračun preuzima teret isplate plaća za zaposlenike. Subvencionirat će se kamate za kredite početnika, malih poduzeća, obrta i žena poduzetnica. Program manifestacija stavlja se van snage, a ako će se moći održati biti će prilagođene mogućnostima. Financiranje rada udruga se nastavlja ali će biti  prilagođeno mogućnostima proračuna, a i njihovim smanjenim aktivnostima. Pomoći umirovljenicima, sufinanciranje vrtića , socijalna davanja pomoći učenicima, srednjoškolcima, studentima se  svakako nastavljaju.

Poskupljenja vrtića, komunalnih usluga i slično neće biti. Svi dugovi građana koji nastanu u ovom vremenu, a nemaju osnovu za oslobođenje moći će se poravnati u ratama nakon prestanka epidemije i to naravno beskamatno. Ovrhe za stare dugove koje su bile rijetke u našem gradu neće se do daljnjeg pokretati. Ukida se naknada za zakup javne površine do daljnjeg. Investicije koje su u proračunu za 2020. g., a nisu započete ni neophodne za sad se ni neće započinjati, a one započete se nastavljaju. Djelatnicima koji su bili zbog povećanog opsega posla zaposleni na određeno vrijeme prekida se radni odnos i nema novog zapošljavanja u vremenu trajanju epidemije osim u nužnoj potrebi. Plaće svih zaposlenih u gradskoj upravi, ustanovama i poduzećima kojima je Grad osnivač će se prilagoditi mogućnostima proračuna ili  njihovih prihoda bez ikakvih poskupljenja njihovih usluga  za građanstvo. Gradska uprava i dalje radi. Puno vremena se bavimo organizacijom rada volontera, pomoći starijima, obavještavanju javnosti o svim aspektima ove pošasti. Veliki napor iziskuje izdavanje propusnica. Znam da su neki nezadovoljni međutim siguran sam da Gradski stožer i njegov načelnik Cmrečak rade isključivo po naredbama Nacionalnog stožera i izdaju je svakoj osobi čiji je zahtjev u okviru propisa opravdan. Razumijemo i promišljamo o potrebama građana i u okviru zakona i propisa omogućujemo u tom smislu sve usluge građanima. Ovih dana dozvoljen je rad kućica na placu koje prodaju hranu, voće, povrće, proizvode OPG-a, sadnice kako bi građani imali uslugu, a vrijedni ljudi prodali svoje proizvode. Sve to naravno samo u zatvorenom prostoru uz pridržavanje svih mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tvrtke u gradu rade i veliko hvala našim poduzetnicima na tome  i na brizi za svoje zaposlenike. Svakako i za to što ne otpuštaju radnike, a neka svakako koriste mjere pomoći Vlade. Vlada RH , premijer Plenković i naš domaći ministar Horvat donijeli su niz mjera  koje smo izglasali u Saboru,dok ćemo neke izglasati slijedeći tjedan. Mjere su „teške“ preko 50 milijardi kuna i premošćuju ovo stanje.

Nastavljamo sa prijavom projekata. Ovih dana prijavljen je projekt obnove fasade crkve u Hlapičini u iznosu od 200.000,00 kn.

Prijavljen je projekt kompostane u iznosu od 5.000.000,00 kn, a za par dana prijaviti ćemo i projekt nabavke dva nova vozila za odvoz smeća u iznosu od 2.000.000,00 kn.

Čekamo rezultate za novi ciklus programa Zaželi – pomoć starijim i nemoćnim osobama u kojem radi osam žena i sigurno se  nastavlja. Isto tako čekamo rezultate prijavljenih projekata dogradnje športskih objekata, ugradnje lifta u novu Gradsku upravu, zida urni, Etno kuće. Tu su također dva prekogranična projekta Interreg od kojih je jedan u iznosu 100.000,00 eura prošao i opet zapošljava na provedbi dvije osobe iz Gradske uprave po četiri sata na dvije godine. Drugi  u iznosu od gotovo 300.000,00 eura, a radi se o Spomen domu rudarstva i Spomen parku naftaštva bi također trebao proći i nadamo se da zbog ove situacije neće biti obustavljeno njihovo financiranje. Gradski vrtić je prošle godine završen  i otvoren, a također i plaćen izvođačima. Isplaćeno je dosad iz EU fondova  pola iznosa, a pola smo platili svojim novcem i čekamo da nam se konačno isplati dug. Ista situacija je i sa investicijom u Gospodarskoj zoni, a kao što vidite trenutno je počelo više investicija tamo. U zgradi stare škole u koju će se preseliti Gradska uprava uređena je nova gradska vijećnica i vjenčaona te ulazni hol. Aktivnosti na projektu PRŠI – projekt razvoja širokopojasnog interneta nastavlja se također i ide svojim tokom. Aglomeracija ide i već su neke ulice prekopane ali to drugačije ne može. I to će se završiti i sanirati. Vrijedni djelatnici Murs-ekom uređuju naselje prema svim standardima koje smo uveli i hvala im na tome. Grad je čist, uređen i pun cvijeća.

Ovime sam želio naglasiti da zapravo ništa nije stalo već je pomalo modificirano situaciji. I ne smije stati. Gospodarske aktivnosti, prijava projekata i njihova provedba su ključ vremena koje dolazi iza ovog vremena jer će to biti pokretač novih aktivnosti i osiguranja zaposlenosti, a time i odvijanja svekolikog društvenog, kulturnog, sportskog života. U ovom vremenu treba nam više nego ikad sloge, strpljenja, razumijevanja, ustrajnosti i hrabrosti da izdržimo da sve ovo prođe. Treba nam više nego ikad pomaganja jedni drugima. Treba nam isto tako i solidarnosti u svemu!

Drage sugrađanke i sugrađani!

Proći će! Ajmo dati sve od sebe da prođe što prije! Ajmo dati sve od sebe da svi ostanemo dobro, da ne bude u našem gradu nakon ovog tužnih ljudi!

Ajmo dati sve od sebe da što prije možemo na svetu misu, na kavu, na tekmu, na frizuru, masažu,…normalno doma s posla iz Austrije, Njemačke, normalno u Lendavu, otići do rodbine i prijatelja bez propusnica.

Hvala Vam na dosadašnjem doprinosu, hvala vam na strpljenju, hvala vam na onome što još svi skupa moramo istrpjeti da ovo prođe.

Proći će!!Hvala Vam!

 Dražen Srpak, gradonačelnik