Tijekom prošlog tjedna s radom je započeo prvi adekvatan dnevni smještaj za osobe oboljele od Alzheimerove demencije i drugih oblika demencije u Međimurskoj županiji koji je uspostavljen zahvaljujući europskom projektu „Pruži ruku“.

Iako dnevni boravak u okviru Doma za starije i nemoćne djeluje već više od 14 godina, kroz projekt „Pruži ruku“ adaptiran je i preuređen novi Dnevni (cjelodnevni) boravak u Depadansi u kojem je omogućen u potpunosti besplatan boravak za 30 korisnika. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač na početnoj konferenciji projekta osvrnula se važnost rješavanja  problema socijalne isključenosti osoba oboljelih od Alzheimerove i drugih oblika demencije: „Skrb za starije i nemoćne jedna je od najvažnijih zadaća socijalne politike Međimurske županije, a s obzirom na to da na području Međimurja imamo sve veći broj starijeg stanovništva, odlučili smo uspostaviti kvalitetan dnevni boravak za starije osobe. Ovim projektom uspostavljena je cjelokupna sinergija sektora zdravstva i socijale s našim korisnicima i njihovim obiteljima kako bi se poboljšala kvaliteta života naših starijih.“

Stručni tim Dnevnog boravka čine 2 njegovateljice, fizioterapeut, socijalna radnica i medicinska sestra od kojih svaki djelatnik ima svoj zadatak. Dnevni boravak je startao s 8 korisnika, a socijalna radnica Mateja Jambrović istaknula je da je interes građana velik. „Građani koji u svojoj obitelji imaju osobu oboljelu od nekog oblika demencije izuzetno su zahvalni što imaju mogućnost ostaviti svoje članove u prostoru u kojem će korisnici moći kvalitetno provesti vrijeme i u kojem će ih se adekvatno zbrinuti. Posebno su iznenađeni što je usluga besplatna.“, pojasnila je te dodala da je projekt odlično osmišljen jer među ostalim pruža mogućnost edukacije i radionica za članove stručnog tima, Također, uspostavljen je i call centar, odnosno besplatan info telefon na 0800 5889 koji je dostupan javnosti za sva pitanja o Alzheimerovoj bolesti i drugim oblicima demencije.

Međimurje će u okviru projekta biti domaćin i prvog Alzheimer cafea koji je zamišljen kao neformalan vid edukacije članova uže i šire obitelji korisnika, ali i javnosti s ciljem poboljšanja društvene i socijalne uključenosti osoba koje boluju od Alzheimerove i drugih oblika bolesti te prevencije njihove izoliranosti i stigmatizacije. Prvi Alzheimer cafe održat će se 21. rujna u Čakovcu simbolično, na Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Štefica Martinez, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec u sklopu kojeg je adaptiran i uređen novi Dnevni boravak, istaknula je da je ovaj projekt nastavak dobre prakse koja se u Domu provodi od 2007. godine uz sufinanciranje Međimurske županije: „Drago mi je što je Županija prepoznala kvalitetu našeg dosadašnjeg rada i potrebu za uspostavom ovog oblika izvaninstitucionalnog zbrinjavanja osoba starije životne dobi.“

Projekt „Pruži ruku“ vrijedan je 1.499.863,86 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partner Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec. „Kada na jednom mjestu imate stručne osobe, medicinske sestre, fizioterapeute, njegovatelje te djelatnike koji već dugi niz godina unutar županijske ustanove Doma za starije i nemoćne osobe brinu o starijima, tada možete reći da ste uspostavili kvalitetan sustav zbrinjavanja starijih osoba i osoba koje boluju od Alzheimera. Tome još dodajmo da je cijela usluga besplatna za korisnike. Projekt je predviđen da traje dvije godine i zbrine 30 korisnika, no ovaj model socijalnog standarda nastavit ćemo i u budućnosti te ćemo ga omogućiti svima onima koji imaju potrebu za ovakvom vrstom usluge.“, zaključno je poručio župan Međimurske županije Matija Posavec.

(Služba za poslove župana)