Obilježena 17. godišnjica tragične pogibije Željka Murka

Komemoracijom u Mihovljanu obilježena godišnjica spomena na poginulog policijskog službenika Policijske uprave međimurske

Danas (12. veljače 2020.), svečano je obilježena godišnjica spomena na poginulog policijskog službenika Policijske uprave međimurske Željka Murka, koji je obavljajući častan policijski posao, nažalost prije točno 17 godina u potjeri za pljačkašem banke u Nedelišću, tragično, ali hrabro i nesebično izgubio život.

Kao i prijašnjih godina, u jutarnjim satima uz Spomen ploču na mjestu pogibije policijskog službenika, u nedaleko dravskog mosta kod Gornjeg Kuršanca, predstavnici Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec i članovi obitelji zapalili su svijeće.

Na gradskom groblju u Čakovcu, na grob Željka Murka, za nesebičnu požrtvovnost i časno djelo položili su vijence i zapalili svijeće te mu odali počast izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Međimurske županije, Grada Čakovca, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – Ogranka Mihovljan i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Mihovljana, Policijske uprave međimurske, Policijske uprave varaždinske, IPA-e Međimurje te članovi obitelji. Molitvu ispred Željkova groba vodio je policijski kapelan Policijske kapelanije “Sv. Franjo Asiški“, vlč. Vjekoslav Vidaček.

Vijenac i svijeće položeni su i uz Spomen ploču na Društvenom domu u Mihovljanu.

U prostoru Društvenog doma održan je komemorativni skup, gdje su svoje uspomene i sjećanja evocirali saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Ivan Merćep i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač.

Ovom prigodom u funkciji izaslanika ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, Ivan Merćep u svom obraćanju naglasio je da je pogibija policajca na dužnosti uvijek tragična, ali možemo biti ponosni što živimo u sredini, koja ne zaboravlja i uvijek se prisjeća požrtvovnosti svojih policajaca. Republika Hrvatska tijekom Domovinskog rata i poslije imala je puno gubitaka, a svi oni ostavili neizbrisiv trag u povijesti naše države.

Najmlađem sinu poginulog, gradonačelnik Stjepan Kovač i zamjenik župana Josip Grivec uručili su prigodne poklone.

Obilježavanje pogibije Željka Murka nastavit će se malonogometnim turnirom u petak, 14. veljače 2020. godine, u sportskoj dvorani II. osnovne škole Čakovec.

Simbol odgovornosti, predanosti i teškog posla kojeg policajci danas obavljaju, bez sumnje je ime -Željka Murka!

 

(PU međimurska, foto: PU međimurska)