Obilježen Međunarodni dan šuma u Murskom Središću

S obzirom na današnju sveopću situaciju vezano uz koronavirus pitanje očuvanja šumskih ekosustava imat će važnu ulogu u budućem razdoblju. Međunarodni dan šuma proglašen je 21. ožujka. Obilježavanje Svjetskog dana šuma započelo je 1971. godine na inicijativu Europske poljoprivredne konfederacije. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala obilježavanja ovoga dana vjerujući kako takav događaj može povećati svijest o važnosti šuma i šumskih ekosustava i  njihovom očuvanju. Šume imaju velik doprinos ravnoteži kisika i ugljičnog dioksida u zraku, štite riječna područja i izvorišta voda te su što se tiče bioraznolikosti najraznovrsniji ekosistemi na kopnu. U Republici Hrvatskoj šume zauzimaju 48% teritorija, a što se tiče porijekla 95% je prirodnih šuma što je rijetko u europskim i svjetskim okvirima.

Od ukupne površine šume u Međimurskoj županiji većinom su u privatnom vlasništvu što je karakteristika sjeverozapadnog dijela Hrvatske, a što je drukčije od ostalog dijela Hrvatske gdje većinom prevladavaju državne šume.

Tako je i Međunarodni dan šuma obilježen od strane privatnih šumoposjednika Međimurja u suradnji s Gradom Murskom Središće. Udruga privatnih šumoposjednika Međimurja “Jegnjed” i Grad Mursko Središće obilježili su ovaj dan kroz sadnju tri sadnice autohtonog šumskog drveća kod skele Fusek u Murskom Središću.  U ime udruge sađenju je prisustvovao tajnik udruge Filip Strojko dok je od strane Grada Mursko Središće prisustvovao gradonačelnik Dražen Srpak.

Obilježavanje Dana šuma od strane Udruge privatnih šumoposjednika Međimurja “Jegnjed” i Grada Mursko Središće nastavak je njihove uspješne suradnje zadnjih godina koja se prvenstveno odnosila na projekte vezane uz održavanje šumske infrastrukture u privatnim šumama.

Nadamo se da će ovaj simboličan način obilježavanja Dana šuma ukazati kod šumoposjednika i mještana Međimurja prvenstveno mlađih generacija na važnost  šumskih ekosustava odnosno njihovog očuvanja.

(GMS)