OBILJEŽEN DAN RUDARA U MURSKOM SREDIŠĆU

Mukotrpan rad u teškim uvjetima bio je svakodnevica mnogobrojnih rudara diljem svijeta, a česte su se nesreće, osim zbog loših i nesigurnih uvjeta u kojima su radili, događale i radi kršenja sigurnosnih propisa. U čast svim tim hrabrim ljudima u svijetu se 2. ožujka slavi kao Međunarodni dan rudara.

  1. 2. ožujka 1921. godine počela je pobuna rudara u Labinu te je proglašena „Labinska republika“. Rudari su uspjeli u kratko vrijeme trajanja republike, organizirati samoupravu, zaštitu i proizvodnju ugljena. Pod parolom “Kova je naša”, ujedinjeni su rudari svjesno tražili sindikalno organiziranje, veće nadnice, bolje radno vrijeme i pošteniji odnos prema radnicima, ali i ostalim osiromašenim stanovnicima Labinštine i uopće Istre pod talijanskom vlašću.

Povodom obilježavanja Dana rudara  gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Zvonko Vrtarić, predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Cmrečak, predstavnici udruge umirovljenika, predstavnici Rudarskog zbora te još neki živući rudari, ispred spomenika rudarima u gradskom paru položili  su vijenac i zapalili svijeće u spomen svim bivšim rudarima.

 

 

(GMS, FOTO Anđelko Jurak i Dolores Vrtarić)

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11