Obilježavanje “Dana ružičastih majica” u dječjem vrtiću Suncokret

Dan ružičastih majica, poznatiji kao „Pink Shirt Day“, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači

Danas, 24. veljače 2023. godine u jutarnjim satima policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave međimurske Damira Bajkovec u Dječjem vrtiću ”Suncokret” iz Strahoninca, zajedno s djecom i odgojiteljicama obilježila je ”Dan ružičastih majica”.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao „Pink Shirt Day“, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači. Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je učenik došao u školu obučen u ružičastu majicu. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Djeci dječjeg vrtića ”Suncokret” odnosno skupini predškolskog uzrasta ”Zmajčeki” održano je predavanje-edukacija o nepoželjnom delikventnom ponašanju vršnjačkog nasilja.

Educirani su kako se trebaju ponašati u društvenoj zajednici, da je nasilničko ponašanje nepoželjan oblik ponašanja, da trebaju prijaviti nasilje svojim roditeljima, učiteljima, odgajateljima, prijatelju ili policijskim službenicima koji su im prijatelji i pomagači nadalje da pomognu prijatelju koji je izložen nasilju, da smogne snagu prijaviti nasilnika, da izbjegavaju društvo nasilnika, da ne podržavanju prijatelja u planiranju nečeg ružnog, da moraju imati svoje stavove i da se ne srame reći nasilniku da nećete trpjeti nasilje i maltretiranje i drugi niz korisnih savjeta.

Dječjem vrtiću ”Suncokret” uručeni su preventivni materijali koji ostaju na korištenje djeci u vrtiću, a koji su sufinancirani iz Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Policijska službenica za prevenciju Damira Bajkovec izrekla je zahvalu dječjem vrtiću ”SUNCOKRET” na radovima koje su izradila djeca na temu ”STOP MEĐUVRŠNJAČKOM NASILJU” i uz tu zahvalu su također pozvani da posjete Policijsku upravu međimursku.

/tekst i foto: PU međimurska/